logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Verbouwen en verduurzamen zonder stress

Alle Thuis Klimaat Energie

Een leuk jaren 70 huis met grote ramen en veel groen eromheen. In originele staat, dus met de nodige uitdagingen. Het was vooral ook de plek die collega Abco Toutenhoofd en zijn partner verraste. Ze zagen zeker mogelijkheden. Nu 6 jaar verder is dat een understatement. Een duurzaam pareltje in het groen, waar het heel comfortabel wonen is. Een mooi voorbeeld van verduurzamen en verbouwen zonder stress.

Leer je woning kennen

“Dit huis dateert uit 1974”, vertelt Abco. “We hebben het gekocht van de eerste eigenaar. Een plek met veel groen eromheen, zoals je ziet. En een grote garage. Dat waren voor ons zeker pluspunten. En dus zijn we de uitdaging aangegaan. Hoe leuk is het om daarna rustig te bekijken hoe je een huis meer van jezelf kunt maken en je te verdiepen in mogelijkheden om te verduurzamen. Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Je leert je woning ook veel beter kennen, door er bewust mee om te gaan. Dat geldt ook voor de mogelijkheden om te verduurzamen. Dat is niet alleen heel leuk om te doen, maar een goede voorbereiding voorkomt ook stress.”

Advies

Abco: “We zijn naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest van energiecoöperatie Energiefabriek013. Daar hoorden we meer over allerlei energiebesparende maatregelen om je huis te verduurzamen. Vervolgens is een energieadviseur aan huis geweest voor een onafhankelijk advies. Heel interessant en nuttig. En er is een warmtescan gemaakt, waardoor je kon zien waar de meeste warmte verloren ging. Het advies voegde zeker iets toe. Het was op bepaalde punten een bevestiging van wat we al dachten. En dat is prettig. We hebben ook bij diverse partijen informatie ingewonnen. De meningen waren soms verdeeld. Dan is het handig om door te vragen. Zoals over het wel of niet vullen van spouwmuren. Wij hebben besloten om hiervan af te zien en te gaan voor het isoleren van binnenuit met isolatiemateriaal en voorzetwanden in de woning. Dat maakt de kamer weliswaar iets kleiner, maar dat was voor ons geen probleem. Bovendien hebben we nu mooie brede vensterbanken.”

Elke stapt telt 

“Bij het aangenamer en duurzamer maken van je huis, tellen ook kleinere stappen. En dus zijn we aan de slag gegaan met tochtstrips en isolatiefolie voor glas. Dat was nodig, omdat er voor levering van HR++ figuurglas voor ramen in de hal een lange wachttijd is. Verder is de vloer geïsoleerd met thermokussens van Tonzon. Die brengen ze eenvoudig aan via de kruipruimte. Het dak hebben we zelf geïsoleerd. Toegegeven, dan is het prettig als je zelf wel handig bent”, lacht Abco. “We hebben ook LED verlichting van Philips HUE. Die zijn te bedienen via een app op de telefoon. Het zijn wat duurdere lampen, maar ze gaan langer mee en zorgen voor meer comfort. Minstens zo belangrijk. Verder liggen er zonnepanelen op het dak. En we hebben het enkel glas in fases vervangen door HR++ glas. De kozijnen bleken nog prima. En het is goed om elektrische apparaten te vervangen door energiezuinigere exemplaren. Zo hebben we ook de oude houtkachel vervangen door een hoog rendementskachel. De meningen over hout stoken blijven verdeeld; maar geldt dat niet ook voor andere brandstoffen? We zorgen ervoor dat we op de juiste wijze stoken volgens het advies voor verantwoord stoken van de haarden- en kachelbranche. Daarnaast meten we het vochtpercentage met een vochtmeter, zodat we zeker weten dat het hout droog genoeg is.”

Verbouwing

In 6 jaar tijd is er veel werk verzet. Maar dan volgt er in september 2022 nog een flinke verbouwing van de keuken. Abco: “We houden allebei van koken, dus meer ruimte en comfort was welkom. Net als duurzame en energiezuinige keukenapparatuur en vloerverwarming. Een enorme klus. Te lang om niet zelf te kunnen koken. En dus zorgden we voor een caravan op de oprit als alternatieve keuken. Daar hebben we echt lol om gehad. Nee, stress tijdens de verbouwing hebben we niet gekend. Dat heeft ook te maken met je eigen instelling en een goede, rustige voorbereiding. Natuurlijk is een goede aannemer ook heel belangrijk. Die vind je overigens vaak makkelijker, door in je eigen netwerk rond te vragen.”  

Huis en tuin

“De keuken is bijna af. Dat wachten is geen probleem. Je kunt geen ijzer met handen breken. Dat de bestelde warmtepomp pas na de winter komt, is dan maar zo. En ook de nieuwe radiatoren zijn nog niet binnen. In de tussentijd zorgen we voor een alternatief. En een warme trui hoort daar bij. Net als het monitoren van je energieverbruik. Gewoon bewust leven. Dat gaat verder in de tuin. Een groene tuin met veel verschillende planten en een vijver draagt bij aan meer biodiversiteit. Zo zat er pas zelfs een ijsvogel bij de vijver in de tuin. En ook dat is ontzettend genieten.”

Meer informatie

Heb je interesse in een energieadvies op maat voor jouw woning in gemeente Tilburg? Tot 1 april 2023 betaal je voor een adviseursbezoek aan huis slechts 25 euro. Meld je aan op de pagina Energieadvies op maat op deze website. 
Wil je jouw (voor)tuin vergroenen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Meer informatie en subsidie vind je op de pagina Een groene omgeving op deze website.