Creatief denken geeft energie

Alle Thuis Klimaat Energie

Met kleine stappen. Geen grote plannen, maar met oog voor een praktische en een laagdrempelige aanpak ziet Frans Bedaux al snel waar er in een huis energie valt te besparen. En is dat voor mensen financieel niet haalbaar, dan heeft hij daar ook ideeën voor. Frans Bedaux zet zich als Klimaatburgemeester, Klimaatklusser en Klimaatambassadeur vol overgave in voor een duurzame toekomst.

Klimaatburgemeester Frans Bedaux

“Onze generatie is vroeger veel te gemakkelijk omgegaan met energie. Al in de jaren 70 sprak de Club van Rome (particuliere stichting van Europese wetenschappers) hun bezorgdheid uit over de toekomst van de wereld. En zie waar we nu staan. Ik maak me grote zorgen om de wereld, dat zit diep in mijn genen. Je kunt je kleinkinderen hier niet mee opschepen”, aldus een bevlogen Frans. “We zijn het hen verplicht om iets terug te doen. De noodzaak om veel zuiniger met energie om te gaan is enorm hoog. Maar veel mensen schuiven het vaak nog voor zich uit. Omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen, welke partijen betrouwbaar zijn of uit vrees dat het te duur is. 

Geef huiseigenaren daarom gratis advies en vouchers om hun huis energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor begeleiding bij het isoleren. En doen ze dit zelf, dan moeten ze er materiaal mee kunnen financieren.”  

Bij de mensen thuis

Na zijn pensioen is Frans aan de slag gegaan als Klimaatklusser. “Zo blijf ik fit. Met zo’n zes  vrijwilligers richten we ons op het isoleren van oude woningen in Tilburg voor mensen die het moeilijk kunnen betalen.” Hij is al in heel wat huizen geweest, vaak bij ouderen en alleenstaanden. “Je maakt van alles mee. Zoals een huis waar iemand alle deuren had verwijderd voor een ‘open’ gevoel. Nou, dan blijf je stoken. En ik was ergens waar 24 uur per dag de vloerverwarming in de badkamer aanstond. Dat vreet energie. Direct uitzetten en een infrarood paneel aan het plafond hangen. En dikke gordijnen hangen voor je raam en voordeur, dat helpt enorm. Maar zorg er dan wel voor dat ze niet voor je verwarming hangen.” De Klimaatklussers stonden wederom in de Top 100 Duurzaam van Trouw.

Gerichte warmte

“Een infrarood paneel werkt perfect en is eenvoudig te installeren. Ik spreek uit ervaring. In tegenstelling tot centrale verwarming, verwarmt zo’n paneel niet de lucht, maar jou en de spullen er omheen. Stel je even voor dat je in de sneeuw zit, met de volle zon op je gericht. Dat zorgt voor een heel aangenaam en warm gevoel. En dat is nou precies wat zo’n paneel doet. Die in de badkamer heeft me 200 euro gekost. Het werkt volledig elektrisch en is heel energiezuinig.” Ook in andere ruimtes van zijn huis hangen infrarood panelen, bevestigd aan de verwarming. “Het is hier heel behaaglijk. De tafel en stoelen nemen de warmte op en stralen die vervolgens ook weer uit, ideaal.” 

Tips

“Elk jaar dwing ik mezelf om met het geld dat ik terugkrijg van mijn energierekening, weer een nieuwe  stap te zetten. Toen wij in 1995 in deze voormalige kleedkamers van een gymzaal kwamen wonen, was er geen geld voor flinke investeringen. Dus legden we planken over de, licht asbest houdende, vinyltegels”, lacht hij. “In 2012 is de vloer aangepakt, met vloerisolatie en vloerverwarming. Steeds kwam er een nieuwe stap bij. Dat resulteert inmiddels in o.a. zonnepanelen en zonneboilers op het dak, een goed geïsoleerde woning, een zonneserre, een zonneboiler gekoppeld aan de cv ketel, vloerverwarming, ledlampen, dikke gordijnen en infrarood stralingspanelen. Investeren in duurzaam wonen moet vooral leuk zijn. Het is een langzaam proces. Als overheid roepen dat je nu van het gas af moet, werkt averechts. In kleine stappen er naartoe werken door geld wat je bespaart steeds opnieuw te investeren, werpt wel zijn vruchten af. Daar ben ik van overtuigd.”

Elkaar helpen

Eerder nam Frans deel aan de Tilburger Tafel. Met zo’n 20 inwoners bespraken ze met de gemeente, plannen en ideeën uit de stad over een nieuwe manier van verwarmen. Ze maakten vervolgens een advies voor de gemeenteraad. In maart geeft Frans in de LocHal zijn visie over energiearmoede, tijdens een talkshow van Tilburg University en Avans Hogeschool. “Energiearmoede of beleidsarmoede, dat is mijn stelling. Waanzin dat er weer sprake is van het ontwikkelen van kernenergie. Investeer liever in windmolens op zee en het ontwikkelen van energie op waterstof.”

Wat betreft energiearmoede, hebben de Klimaatklussers de maatjes die werken bij Stichting Vonk les gegeven waarop ze kunnen letten als ze bij mensen thuis zijn. “Fijn om zo samen energiearmoede aan te pakken. Onlangs kregen we van bedrijven gratis isolatiemateriaal. We mogen hen altijd benaderen als we ‘probleemgevallen’ hebben, dat is toch geweldig.”

De inspanningen van deze klimaatambassadeur pur sang blijven ook internationaal niet onopgemerkt. Ingenieursbureau Energies demain uit Parijs hoort graag meer over zijn ideeën en klopte onlangs bij hem aan. Frans: “Anderen helpen is hartstikke leuk om te doen en geeft veel voldoening.”