Met de warmtemeter door het huis van Roel in Loven

Alle Thuis Klimaat Energie Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg Tilburgse voorbeelden

Energiecoach Gabri van Dijk is onder de indruk als hij de woning van Roel Verwer in Loven binnenstapt. “Hier is hard gewerkt sinds mijn laatste bezoek.” Er hangt een frisse verflucht in de jaren-30 woning van Roel. Roel schilderde niet alleen, hij nam ook energiebesparende maatregelen in zijn huis. Dat deed hij op basis van het adviesrapport dat coach Gabri hem stuurde.

Gabri en Roel spraken elkaar in augustus 2023. Na dat gesprek stelde Gabri een uitgebreid rapport op met suggesties voor maatregelen. Roel ging aan de slag. O.a. door radiatorfolie en tochtstrips te monteren en zijn lampen te vervangen door LED-exemplaren. Toen Gabri Roel belde met de vraag hoe het ging met de maatregelen, gaf Roel aan dat hij ook graag een warmtemeting van zijn huis wilde. Zo gezegd, zo gedaan.

Warmtemeting

Gabri koppelt de warmtemeter aan zijn telefoon en neemt Roel mee op een rondje door zijn huis. De meter is niet groter dan een creditcard. Het mooie is dat hij meteen laat zien waar het koud is en welke plekken warm genoeg zijn. Ook laat de warmtemeter de precieze temperatuur zien. Als de inwoner wil, kunnen er meteen foto’s gemaakt worden. Die stuurt de coach dan later door. Plekken die warm zijn laat de meter zien als oranje. Lekt er ergens kou, dan geeft de meter dat aan met een donkere kleur. “Kijk, de verwarming licht mooi oranje op. De folie erachter werkt dus goed.” Op de bovenverdieping heeft Roel bij de glas-in-loodruitjes geen dubbel glas. Door die ruitjes komt dus wel wat kou. “Zie je, dat is best een koud gat”, vertelt Gabri. Roel kijkt op de meter en kan niet anders dan het beamen. “Ik zie hier ook geesten. Die geven genoeg warmte af”, grapt Gabri. Dat blijken Roel en Gabri zelf te zijn die in de reflectie van het raam te zien zijn. De meter meet de warmte van hun lichamen. Na de gang door het huis zijn Gabri en Roel redelijk tevreden. Gabri: “Er zijn nog wel wat aandachtpunten. Ik mail de foto’s door. Kun je zelf kijken waar nog wat aan te doen is.” Roel: “Fijn dat ik nu een beeld heb van koude plekken in huis.”

Energiebox

Roel is blij met de tips die Gabri hem gaf. “We hadden een prima eerste gesprek. Gabri had toen ook de energiebox bij zich met daarin o.a. tochtstrips, LED-lampen en radiatorfolie. Spullen die ik meteen kon gebruiken. Na dat gesprek kreeg ik een uitgebreid rapport met de te nemen maatregelen. Sommige dingen weet je natuurlijk wel. Tochtstrips plaatsen bijvoorbeeld of radiatorfolie achter je verwarming monteren. En gewone lampen vervangen door LED-exemplaren. Maar dat het beter is om je koelkast ook wat verder van de muur te zetten, dat wist ik niet. Ik las veel dingen waar ik zelf eerder niet bij stilstond. Dat was heel fijn”, vertelt Roel.

Niet alleen de box

“Dat is het mooie van dit initiatief”, vertelt Gabri. “Het blijft niet alleen bij het uitdelen van de energiebox. Er zit ook een gesprek aan vast, waarna je een adviesrapport krijgt. Via een online tool kan ik ook uitrekenen wat het in euro’s aan besparing oplevert. Dat vinden inwoners ook prettig om te weten. En we hebben tussentijds contact met de inwoner om te kijken wat hij al gedaan heeft en of dat bevalt.” Roel lacht. “Dat was ook wel een stok achter de deur voor mij om daadwerkelijk met de maatregelen aan de slag te gaan.”

Contact met de coach

Hoe Roel in contact kwam met de energiecoach? “Via ons moeder, zoals we hier zeggen. Die zei, doe dat nu. Ik ben er blij mee. Het zijn laagdrempelige tips waar je iets aan hebt en die je vooruithelpen.” Gabri is ook blij met het werk dat hij doet. “Ik kan iets betekenen op het gebied van energiebesparing voor inwoners. Dat vind ik fijn. En je komt bij zoveel verschillende mensen thuis. Laatst was ik bij een Syrisch gezin. Daar werd ik helemaal volgestopt met lekkere hapjes. Ook dat maakt dit werk leuk.”