Investeren met geld wat je bespaart loont

Alle Thuis Klimaat Energie

Fijn en comfortabel wonen zonder ook maar een euro te betalen voor je energiekosten. Hoe doe je dat? Zonder een flinke spaarrekening achter de hand, lijkt dat helemaal een onhaalbare kaart. Niets blijkt minder waar. En daar is Maikel de Bakker het levende bewijs van. Hoe creatief denken ervoor zorgde dat zijn maandelijkse hoge energiekosten zijn verdwenen. En hoe die besparingen hem steeds meer opleveren.

Maikel de Bakker voor zijn woning met zonnepanelen

“Toen we dit huis in 2004 kochten van de bouwvereniging was het echt uitgeleefd en de warmte waaide letterlijk het huis uit. Maar komend van een maisonnette waren we er natuurlijk hartstikke blij mee”, begint Maikel zijn verhaal. “Zeker als je bedenkt dat er een tweeling op komst was.” Er volgde een flinke verbouwing aan de zolder en de keuken. “En toen was het geld op. Mijn vrouw was op dat moment de enige kostwinner. Je kunt wel zeggen dat we voor een flinke uitdaging stonden”, vertelt Maikel.

Keuzes maken

“En dan sta je voor het dilemma waar je geld kunt besparen. Wij zijn eens goed gaan kijken waar het geld nou eigenlijk precies naartoe ging. Maandelijks 125 euro aan de energierekening, 100 euro voor verwarming, diverse verzekeringen en ga zo maar door. Ik ben gaan uitzoeken waarmee we zoveel mogelijk geld konden besparen, maar wat ons het minste geld aan investering zou kosten. Dat bleek de verlichting. De lampen van 60 Watt per stuk hebben we door heel het huis vervangen door goede kwaliteit ledverlichting van slechts 4 Watt per stuk. Een voordeel van 125 euro per jaar en ze doen het na 17 jaar nog steeds”, aldus Maikel. 

Spaarpotje

“Waar het vaak misgaat met het geld dat je bespaart, is dat het verdwijnt in het algemene huishoudpotje”, gaat Maikel verder. En daar ligt nou net de sleutel. Zet het direct apart in een speciaal potje. En als daar weer voldoende in zit, kijk dan wat je volgende stap kan zijn om kosten te besparen. In ons geval betekende dat de koelkast uit de studententijd verruilen voor een triple A koelkast. Een besparing op de energiekosten van 20 euro per maand. En van een plasma naar een lcd-televisiescherm: besparing 5 euro per maand. En wat dacht je van een droger, die slurpt energie. Dus die ging ook de deur uit. En we zijn overgestapt naar een duurzame bank en verzekeraars die investeren in zaken die bijdragen aan een gezonde toekomst. Dat is mooi en levert ons ook financieel voordeel op, zoals lagere transactiekosten.” 

Grote investering

Maikel: “Steeds weer investeren met je gespaarde geld loont echt. Wij konden op een gegeven moment zonnepanelen aanschaffen. Je eigen energie opwekken levert natuurlijk helemaal een enorme bezuiniging op, namelijk geen energiekosten meer. En dat in een tijd dat de gasprijs alsmaar toeneemt. Inmiddels liggen onze oude zonnepanelen op het dak van mijn schoonouders. Zij wilden er zelf niet aan, maar zijn inmiddels overtuigd. Pas kwamen ze enthousiast binnen om te vertellen dat ze 50 euro op hun rekening teruggestort hadden gekregen”, aldus een bevlogen Maikel. “En besef dat zonnepanelen ook goed isoleren. Handig in de winter maar zeker ook in de zomer.”

Toekomst

Helemaal op orde nu? “Zeker niet, het is zo’n beetje een sport geworden om te kijken hoe het nog beter kan”, lacht Maikel. Ik wil graag nog een accu bij de schuur om daar twee laadpalen op aan te sluiten en zo zelf stroom te verkopen. In de toekomst verdwijnt de benzine auto. Naast de elektrische auto’s, bestaan er ook al speciale wagens die zelfs elektriciteit teruggeven aan je huis, de zogenoemde vehicles to grid. Er gaat dus veel veranderen in de toekomst. Dan is het goed om daar nu al stappen voor te zetten.

Tips

Maikel: “Veel kleine stapjes leveren veel op. Dat maakt het zo leuk. Gordijnen op tijd dicht doen bijvoorbeeld en achter de verwarming of op de vensterbank leggen, zodat de warmte de kamer in kan. En kort douchen of koud water opvangen en benutten voor andere zaken. Tochtstrippen en rollen, nog zoiets. Het voorkomt dat de warmte ontsnapt via allerlei kieren en onder de deur door. Het kost bijna niets maar levert zoveel op. En we zijn vegetariër geworden, dat bespaart ons veel geld.”

Groen

“Onze groene tuin is ’s zomers stukken koeler dan een stenen plaats en het regenwater loopt er makkelijk in weg. Het oogt daarbij een stuk gezelliger. We gaan nog leiplanten zetten tegen de gevel. Dat is niet alleen mooi, maar werkt ook nog eens isolerend en de natuur vaart er wel bij.” En zo kan ik nog wel uren door blijven gaan”, lacht Maikel.