Denken in kansen

Alle Thuis Klimaat Energie

Bewoner Maarten uit Quirijnstok is al enige tijd bezig met het energiezuiniger maken van zijn huis. Iets dat hij met veel plezier doet. Van een gehuurde ketel tot aan extra koelruimte in de gang; Maarten maakt bewuste keuzes en laat zien hoe je in elke situatie kunt omgaan met (on)mogelijkheden.

Maarten voor zijn woning in Quirijnstok

Het goed isoleren van de woning blijkt niet altijd even gemakkelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hal die grotendeels uit hout bestaat. Toch weet Maarten daar een positieve draai aan te geven. “In de winter is het een perfecte plek om dranken te koelen”, lacht hij. En de bovenverdieping met veel glas? “Dat is de plek bij uitstek om de was snel te kunnen drogen.”

Aan de slag

De deuren zijn allemaal voorzien van tochtstrippen. De voor- en achterpui zijn vervangen en voorzien van HR++ glas en nieuwe kozijnen. “De voordelen zijn nu al merkbaar. Het scheelt echt veel tocht en de woning voelt een stuk aangenamer”, aldus Maarten.

“Ik had graag ook vloerisolatie gehad, maar dat bleek helaas niet mogelijk, omdat hier de kruipruimte ontbreekt. Het extra isoleren van de gevel is nog een wens, maar ook dat is niet eenvoudig. De gevel is niet schoon genoeg om goed te kunnen isoleren. Daarvoor zijn we nog op zoek naar een oplossing.”

Van het dak af

Het dak is voorzien van zonnepanelen. Maarten: “En recent is gekeken of het dak nog beter te isoleren is, maar er bleek al 10 centimeter isolatie te zitten. Dus dat is mooi. De nieuwe ketel die hier hangt, huur ik. Daar heb ik bewust voor gekozen. Zodra een warmtepomp een haalbare keuze is, wil ik daar namelijk graag op overschakelen.”

Alle leidingen zijn voorzien van isolatie. “Ik adviseer om altijd te gaan voor leidingisolatie met plakband. Bij bochten is het soms best lastig om de isolatie aan te brengen en dan bieden de plakbandjes uitkomst.”

Groen

Opgeteld is er flink wat gedaan aan het verduurzamen van zijn huis. “Dat vind ik zelf best meevallen hoor. Maar elke stap is er 1. Ik let er ook altijd op dat ik de thermostaat niet te hoog zet. Het zijn misschien kleine dingen, maar die dragen wel allemaal bij aan fijner en duurzamer wonen.” De vele planten in huis en in de tuin wijzen erop dat Maarten ook buitenshuis bewust bezig is. “Tegels eruit en vooral veel groen in de tuin, ik kan het alleen maar aanraden”, besluit Maarten.

Wie meer wil weten, mag Maarten altijd benaderen voor tips en advies. Dat kan door een mailtje te sturen naar duurzaamheidsmakelaar Maaike Wolfs, via info@maaikewolfs.nl.