logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Inkoopactie en subsidieregeling voor woningisolatie

10 november 2023 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor lagere energiekosten, meer woongemak én is beter voor het milieu. Daarom heeft de gemeente Tilburg vanaf 23 november een actie voor de isolatie van woningen.

De gemeente vindt het belangrijk dat alle woningeigenaren hun woning kunnen isoleren. Ook inwoners die de isolatiekosten lastig kunnen betalen. Daarom is er vanaf 23 november naast de isolatie-actie ook een subsidieregeling. Deze subsidie maakt het ook voor inwoners met een laag inkomen mogelijk om hun woning te isoleren. 

De isolatie-actie loopt van 23 november 2023 t/m 31 januari 2024. Deelnemers aan de actie worden begeleid en ontzorgd in het proces naar het isoleren van de woning. Dit scheelt tijd en uitzoekwerk. Meer informatie volgt in de week van 23 november. 

Voor wie is de subsidie? 

Eind november ontvangen alle woningeigenaren die in aanmerking komen voor de isolatie-actie en de subsidie een brief van de gemeente met informatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de waarde van de woning én het inkomen. De subsidieregeling is voor woningeigenaren met een slecht geïsoleerde woning onder een WOZ-waarde van 429.300 euro (vastgestelde Nationale Hypotheek Grens). Inwoners met een laag inkomen krijgen de meeste subsidie. De subsidie is geldig tot eind 2024. Deze gemeentelijke subsidie is te gebruiken in combinatie met de landelijke subsidies, zoals de ISDE-regeling voor isolatiemaatregelen.

Meer informatie over subsidies staat op de pagina Financiering voor je huis

Waarom doet de gemeente dit? 

Wethouder Yusuf Çelik (Klimaat en Energietransitie): “De hogere energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer inwoners met een laag inkomen moeite hebben om de energierekening te betalen. De gemeente wil hen dan ook graag helpen. Met de subsidieregeling kunnen zij de isolatie van hun woning verbeteren. Naast meer woongemak, merken zij meteen het verschil in de hoogte van de energierekening. Dit geeft hen financieel meer mogelijkheden in deze dure tijd." 

Wat doet de gemeente voor huurders? 

Bovenstaande actie is voor woningeigenaren. Maar ook voor huurders heeft de gemeente een aanbod. In samenwerking met de woningcorporaties ondersteunt de gemeente huurders, door de inzet van Energiecoaches. Zij komen op huisbezoek en nemen een gratis Energiebox mee, gevuld met energiebesparende producten. Denk hierbij aan: radiatorfolie, LED-lampen, tochtstrips en een douchetimer. Ze gaan met de bewoners in gesprek over hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen om te besparen op de energierekening. De energiecoaches kunnen bewoners ook helpen met het aanbrengen van de energiebesparende producten. Vervolgens komen zij nog een keer langs om met de bewoners te bespreken hoe het de afgelopen tijd is gegaan en of er nog behoefte is aan meer hulp. De box met producten én het advies zijn helemaal gratis.

Meer informatie over de energiecoaches staat op de website van Energiebox