logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

'Waren we maar eerder begonnen'

16 februari 2024 Nieuws duurzamertilburg Tilburgse voorbeelden

In de tijd dat Henk Oderkerk en zijn vrouw 30 jaar geleden kwamen wonen in Zorgvlied, was er nog weinig aandacht en besef voor het onderwerp energie. Dat is de laatste jaren flink veranderd. Inmiddels zijn er in huize Oderkerk al heel wat duurzame stappen gezet. Terugkijkend had hij die stappen eerder willen zetten. Een bevlogen gesprek over aangenaam wonen, investeren in je huis en bijdragen aan het klimaat.

“Dit is een ruim huis met grote kamers”, vertelt Henk. “Toen zo'n 20 jaar geleden de discussie over energie en duurzaamheid voorzichtig begon, besloten we alle ramen te vervangen door HR++ glas. Dat zorgde direct voor een positief effect op de temperatuur in ons huis.” Het isoleren van de vloer op de begane grond was de volgende stap. Henk: “Daarmee verdween het vocht en kregen we een veel droger en aangenamer huis, een aanmerkelijke verbetering.”  

Het verschil  


Henks interesse voor het klimaat en het verduurzamen nam alleen maar toe. “Maar wat kun je nog meer doen? En waar begin je? Bovendien twijfelden we lang of het, gezien onze leeftijd, nog wel zin had om ons huis verder te verduurzamen.” Energieadviseur Marc Vintges (voorzitter wijkvereniging Zorgvlied; red.) bracht daar verandering in. Marc heeft heel ons huis geïnspecteerd. Hij gaf ons een rapport met een overzicht van concrete kansen om stap voor stap verder te verduurzamen. Daarin stonden ook eenvoudige stappen, die ons nu verrassend veel opleveren. Marc was een grote stimulans, gaf ons inzicht en maakte ons energiebewust. Elke duurzame stap betekent naast wooncomfort en besparing, een investering in de waarde van ons huis. Ik kijk met een positief gevoel terug op dit proces. ‘Waren we maar eerder begonnen’, denk ik nu regelmatig", lacht Henk.   

Snelle besparingen  


Bij het nemen van de eenvoudige stappen, waren eerst de lampen aan de beurt. Henk: “Overal kwam ledverlichting. Daarna volgde het dichten van kieren met tochtstrips bij ramen en deuren. Het effect was direct voelbaar. We zetten de thermostaat een graadje lager en verlaagden de temperatuur van de warmwaterketel naar 60 graden. En in de woonkamer klemden we ventilatoren onder de verwarming. Die zijn voordelig in aanschaf, verspreiden de warmte beter in de ruimte en zorgen daarnaast voor een besparing van 10 tot 20 procent op de energiekosten. Alle quick wins samen leverden ons direct een besparing op van 20% op de stroomkosten en 30% op gas. 

Extra stappen


De dakisolatie van 8 cm is vervangen door isolatie van maar liefst 15 cm. “En dat merk je met name boven heel goed.” Er liggen 14 zonnepanelen op het dak en de verwarmingsketel uit 2009 is vervangen door een nieuwe ketel, in combinatie met een hybride warmtepomp op het dak. Het gebruik van gas voor verwarming is daardoor enorm gedaald. De warmtepomp neemt nu gemiddeld 80 procent van het verwarmen voor zijn rekening. “Het gaat soms best om behoorlijke investeringen natuurlijk. Maar de terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. Daarna heb je gratis energie. Lange termijn denken is dus aan te raden. En mocht je eerder verhuizen, dan heb je wel de waarde van je huis verhoogd. Dus ook uit financieel oogpunt is je huis verduurzamen interessant.”

Wensen  

Henk woont in een witgeschilderd huis. De buitenmuren zijn in het verleden behandeld met dampdichte verf. Dat weerhoudt hem er nog van om de spouwmuren te isoleren. Het vocht kan dan namelijk niet goed weg, waardoor het risico bestaat dat verf gaat afbladderen. Dat risico wil hij niet nemen. “Er zijn al verschillende adviseurs komen kijken. Zodra ik de juiste methode vind, dan isoleren we gelijk”, klinkt het vastbesloten.

“Bij verduurzamen moet je niet ineens alles willen doen. Zoals een piramide steen voor steen wordt gebouwd, moet je ook de verduurzaming van je huis stap voor stap aanpakken. Ik weet uit ervaring dat dit een zoektocht kan zijn. En dus nodig ik mensen uit om tijdens Open Huis op 2 maart 2024 bij mij thuis te komen kijken en op 24 februari 2024 bij Marc Vintges, steeds van 12.00 uur tot 15.00 uur. Mensen uit de wijk zijn dan van harte welkom. Ze kunnen kijken wat we hebben gedaan en horen waar we tegen aan zijn gelopen. Wij beantwoorden graag hun vragen. En in het algemeen zou ik als tip willen meegeven om altijd een adviseur in de arm te nemen. Dat kan overigens ook je buurman zijn.” 

Duurzame wijk

De wensen voor duurzamer wonen stoppen niet bij zijn eigen woning. “Zorgvlied is een mooie wijk met veel bomen. Dat betekent dat vanwege de schaduw niet ieder huis geschikt is voor zonnepanelen.” Wijkvereniging Zorgvlied waarvan Henk destijds voorzitter was, zette zich in voor een zogenoemde postcoderoosregeling. “Die heet nu Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Een aantal wijkbewoners vormen dan een collectief, dat investeert in zonnepanelen op een groot dak in de wijk. Je wordt dan aandeelhouder en krijgt de beschikking over zonnestroom en deelt de inkomsten. Het leek ons logisch om daarvoor de grote platte daken van de basisschool en het ROC in de wijk te benutten. Die gebouwen zijn eigendom van de gemeente. Maar tot mijn verbazing verleenden zij geen medewerking.” Henk hoopt dat de gemeente daar nu anders naar kijkt. “Ook daken van grote bedrijfshallen vlakbij woonwijken zijn ideaal voor een postcoderoosproject. Daarmee voorkom je gelijk het aantasten van de natuur met van die lelijke zonneweiden.”   

Ook advies van een Energieadviseur ontvangen?

Energieadvies op maat