Energie besparen
Door aanpassingen aan de verwarming en koelinstallaties kun je energie (en geld) besparen. Op deze pagina vind je enkele tips.
Isoleren en ventileren
- Isoleer verwarmingsleidingen (inclusief alle knooppunten en aansluitingen in niet-verwarmde ruimtes, zoals in de cv-ruimte)
- Gebruik radiatorfolie en/of radiatorventilatoren. Daarmee zorg je dat warmte uit radiatoren zich beter verspreidt over de ruimte. De ketel hoeft dan minder hard te werken. Je kunt dan ook vaak de temperatuur van de ketel verlagen waardoor deze efficiënter werkt. Let daarbij ook op kierdichting en tochtstrips.
- Sluit deuren en ramen ook binnen openingstijden. Gebruik een deurdranger of automatische deuren. Zorg ervoor dat er wel voldoende frisse lucht binnenkomt door bijvoorbeeld ventilatie, balansventilatie of afzuiging. Een open deur of raam verliest continu veel warmte.
- Schakel de ventilatie uit buiten openingstijden. Als er niemand aanwezig is, is ventileren niet nodig. Volg daarom altijd zo goed mogelijk de openingstijden bij het instellen van de ventilatie. Denk daarbij ook aan de toiletventilator.
- Gebruik uw airco zuinig. En maak gebruik van energiezuinige airco's. Zet deze alleen aan binnen openingstijden. In het stookseizoen (september tot mei) kun je ook met airco verwarmen. Dit is duurzamer dan verwarmen met de cv-ketel. In de zomermaanden kun je ook ‘terugkoelen’ met de airco. Doe dit alleen overdag omdat de koude lucht snel vervliegt. Kies hiervoor een temperatuur van 25 graden. Iedere graad die je verder koelt kost veel energie.
Verwarmen
- Stel de verwarming overdag en ‘s nachts in op een vaste temperatuur. Kies voor 18 tot 20 graden binnen openingstijden. (Iedere graad verlaging bespaart 6% op de verwarming). Je kunt hier een klokthermostaat voor gebruiken. De verwarming kan 1 uur voor sluiting omlaag omdat de warmte nog een uur in het pand blijft. Bekijk ook periodiek of de instellingen nog kloppen. Of dat aanpassing nodig is omdat er is verbouwd, openingstijden zijn veranderd, er feestdagen zijn of de zomermaanden aanbreken. Verlaag de verwarming in de nacht. (Radiatoren 5 graden, vloerverwarming 2 graden lager.) Een constante temperatuur is niet zuiniger. Mocht je hier zelf niet uit komen, vraag jouw verwarmingsinstallateur dan om hulp.
- Zet de verwarming in ongebruikte ruimtes uit of lager. Kijk kritisch waar verwarming in jouw pand écht nodig is. Denk hierbij aan magazijnen, kantoren, vergaderruimtes en andere ruimtes die (tijdelijk) niet in gebruik zijn. Soms kun je ook lokaal verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen.
- Hybride warmtepomp: Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Die werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je tot 60 procent minder aardgas verbruiken. Op dit moment is er ook subsidie voor: kijk op Subsidie warmtepomp: bedrag en voorwaarden | Milieu Centraal.
Koeling
- Dek open koelingen af. Denk hierbij aan de koeldeuren in de supermarkten; een open koelkast verliest veel energie aan de omgeving. Dit geldt voor alle (verticale en horizontale) koelmeubelen.
- Ontdooi alle koelmeubelen (vriezer en vriesvakken). Elke 2 mm ijsvorming laat het energieverbruik met 10% toenemen.
- Maak condensors schoon (achter de koelkast of vriezer). Zo kunnen ze goed hun warmte kwijt.
- Schakel ongebruikte koeling zoveel mogelijk uit. Maak gebruik van een centrale koeler zoals een koelcel of grotere koelkast.
Hulp nodig?
Hulp nodig? Wil je jouw mkb-bedrijf verduurzamen en besparen op het energieverbruik maar weet je niet goed hoe? Vraag dan nu een energiescan aan bij de gemeente via energiescanmkb@tilburg.nl.
Met een energiescan wordt in kaart gebracht hoe je in jouw bedrijf energie kunt besparen. Een expert geeft aan welke besparingsmaatregelen op dit moment de meeste impact hebben voor jouw bedrijf. De gemeente vindt het belangrijk dat mkb-ondernemers kunnen verduurzamen en klaar zijn voor de toekomst. Op deze manier helpen we jouw onderneming daarbij.
Er zijn slechts 40 scans beschikbaar en de eigen bijdrage is 175 euro (de kosten zijn normaal 2000 euro).