logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Vergroenen bedrijfspand- en terrein

Door je terrein en buitenkant van het pand te vergroenen ervaar je minder overlast door hitte, water of droogte. Zo ben je beter voorbereid op klimaatverandering.

Parkeerterrein

Parkeerplaatsen liggen meestal vol met stenen, ook op plekken waar geen auto's parkeren. Op dit soort 'versteende' plekken kan het riool overbelast raken en overstromen bij een flinke regenbui. Om dat te voorkomen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van waterdoorlatende bestrating. Zo kan het regenwater toch de grond in. Een ander resultaat van een volledig bestraatte parkeerplaats is dat het er flink warm wordt in de zomer. Hoe minder groen, hoe heter het wordt. Ook dit kun je eenvoudig oplossen. Voeg stroken met beplanting en/of bomen toe op plekken waar auto’s niet parkeren. Dat brengt de temperatuur omlaag, maakt het makkelijker voor regenwater om de bodem in te trekken en het ziet er ook nog eens mooi uit. 

Hekwerk

Om veel bedrijventerreinen staat een hekwerk. Om het terrein te beschermen of af te scheiden van de buren. Denk eens aan een heg in plaats van een hek. Zo maak je de omgeving direct groener. Ook zorgt het voor meer biodiversiteit. Het zorgt voor verkoeling, regenwater kan er de grond in en het zorgt voor minder geluidsoverlast van buiten. Is een hek toch nodig voor de veiligheid? Plant er dan klimplanten tegenaan.

Groene gevels

Een kaal bedrijfspand kun je eenvoudig groener maken. Een gevel vol planten zorgt er ten eerste voor dat de temperatuur binnen een stuk fijner is. Dat komt omdat de planten het zonlicht absorberen. Je airco hoeft zo een stuk minder hard te draaien, wat weer energie bespaart. Groen werkt ook geluiddempend. En geeft extra zuurstof af en neemt juist CO2 op. Een groene gevel van jouw bedrijfspand zuivert dus de lucht. Ook op die manier draag je bij aan een beter milieu. 

Groene daken en zonnepanelen

Een groen dak houdt warmte tegen en dempt het geluid. Naast die voordelen, help je ook de biodiversiteit door je dak met planten te bedekken. Plaats je zonnepanelen op een groen dak, dan hebben ze het grootste rendement. Groene daken nemen namelijk het regenwater op en dat verdampt, daardoor wordt de temperatuur erboven lager. En zonnepanelen werken beter bij een lage temperatuur.

Kijk voor meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op de pagina ‘Zonnepanelen voor bedrijfsdaken’.