logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Al 52 groene schoolpleinen in de gemeente

11 november 2022

In Tilburg wordt sinds 2014 hard gewerkt om de schoolpleinen groener te maken. 52 van de 61 schoolpleinen in de gemeente ondergingen een metamorfose. In het najaar krijgen de Blaak, de Borne en de Mortel een groen schoolplein. 

Ouders en kinderen halen de tegels uit het schoolplein

Omdat in bijna elke wijk in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel een basisschool is, betekent groenere schoolpleinen ook het vergroenen en daarmee klimaatbestendiger maken van de hele gemeente. Een natuurrijke, groene buitenruimte daagt kinderen uit om meer en gevarieerder te spelen en te bewegen. Ook levert een ‘groen’ schoolplein een bijdrage aan de klimaatbestendigheid, zorgt het voor een koelere speel- en leerplek en meer biodiversiteit. 

Ondersteuning

De laatste scholen zijn al bezig met het maken van plannen om te starten. Samen met het team, de kinderen en ouders wordt nagedacht over de inrichting, de beplanting, educatieve mogelijkheden en natuurlijk het onderhoud van het plein. De scholen krijgen advies en begeleiding vanuit T-PrimaiR, de stedelijke onderwijskoepel voor het basisonderwijs.

Gezond en leerzaam

Wethouder Rik Grashoff: “Fantastisch om te zien dat zoveel Tilburgse schoolpleinen vergroenen. Het vervangen van tegels door groen is niet alleen belangrijk om hittestress tegen te gaan en water goed te laten wegstromen. Het biedt ook ruimte voor meer biodiversiteit en draagt bij aan onze gezondheid. Een groen schoolplein is dus niet alleen heel mooi, maar ook nog eens gezond en leerzaam.” 

Financiële hulp

De kosten voor de vergroening van het schoolplein hoeven de scholen niet helemaal zelf te betalen. Ook de gemeente, de provincie Noord-Brabant, verschillende fondsen en bedrijven, het NK Tegelwippen, Jongeren Op Gezond Gewicht, Jong Leren Eten, de GGD, het Waterschap, IVN  en natuurlijk de hulp van schoolteams, kinderen en ouders leveren een belangrijke bijdrage. Over ongeveer twee jaar moeten alle basisscholen in de gemeente een groen schoolplein hebben. Vanuit middelbare scholen is ook belangstelling voor groene schoolpleinen.