Omdat in bijna elke wijk in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel een basisschool is, betekent groenere schoolpleinen ook het vergroenen en daarmee klimaatbestendiger maken van de hele gemeente. Een natuurrijke, groene buitenruimte daagt kinderen uit om meer en gevarieerder te spelen en te bewegen. Ook levert een ‘groen’ schoolplein een bijdrage aan de klimaatbestendigheid, zorgt het voor een koelere speel- en leerplek en meer biodiversiteit.
Ondersteuning
De laatste scholen zijn al bezig met het maken van plannen om te starten. Samen met het team, de kinderen en ouders wordt nagedacht over de inrichting, de beplanting, educatieve mogelijkheden en natuurlijk het onderhoud van het plein. De scholen krijgen advies en begeleiding vanuit T-PrimaiR, de stedelijke onderwijskoepel voor het basisonderwijs.
Gezond en leerzaam
Wethouder Rik Grashoff: “Fantastisch om te zien dat zoveel Tilburgse schoolpleinen vergroenen. Het vervangen van tegels door groen is niet alleen belangrijk om hittestress tegen te gaan en water goed te laten wegstromen. Het biedt ook ruimte voor meer biodiversiteit en draagt bij aan onze gezondheid. Een groen schoolplein is dus niet alleen heel mooi, maar ook nog eens gezond en leerzaam.”
Financiële hulp
De kosten voor de vergroening van het schoolplein hoeven de scholen niet helemaal zelf te betalen. Ook de gemeente, de provincie Noord-Brabant, verschillende fondsen en bedrijven, het NK Tegelwippen, Jongeren Op Gezond Gewicht, Jong Leren Eten, de GGD, het Waterschap, IVN en natuurlijk de hulp van schoolteams, kinderen en ouders leveren een belangrijke bijdrage. Over ongeveer twee jaar moeten alle basisscholen in de gemeente een groen schoolplein hebben. Vanuit middelbare scholen is ook belangstelling voor groene schoolpleinen.