logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Basisschool de Sleutel wint de Energy Race Tilburg

16 oktober 2023 Nieuws duurzamertilburg

Basisschool de Sleutel is winnaar van de Energy Race. Deze school scoorde de meeste punten. Die kreeg de school omdat de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 de meeste energiebesparende maatregelen namen. Tochtstrips plakken bijvoorbeeld of korter douchen.

De Energy Race spoort leerlingen aan om duurzamer om te gaan met energie, waaronder apparaten en verlichting in huis en (warm) water. Tijdens het project leerden de leerlingen wat energiebronnen zijn. Wat voor effect energie op het klimaat en de energierekening heeft. Welke apparaten veel energie verbruiken en hoe je makkelijk in huis, op school of in de buurt energie kan besparen. Dit op initiatief van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste, in samenwerking met de gemeente Tilburg. De scholen die meededen zijn: de Zuidwester, OBS Koolhoven, de Petteflet, de Blaak, Aboe El-Chayr, de Sleutel, de Wegwijzer, de Elzen en de Tiliander. Basisschool Christoffel start later dit schooljaar met het lesprogramma van de Energy Race.

Race een succes

De leerlingen van de Sleutel haalden 16.100 punten. Aan de Energy Race deden negen teams van Tilburgse basisscholen mee. Alle scholen samen namen 443 energiebesparende maatregelen. Een mooie score. Daarmee was de Energy Race een succes. Wethouder Yusuf Çelik (Klimaat en Energietransitie) reikte de prijs uit op 12 oktober. De Sleutel won twee workshops bij Ontdekstation013. Ze kregen ook het spel ‘Windkracht’. De overige scholen hebben allemaal meer dan 300 punten behaald en krijgen een moestuinbak cadeau.

Campagne voeren

De afgelopen maand voerden de leerlingen campagne om de Klimaatklussers en de Energiecoaches van de gemeente Tilburg meer aandacht te geven. Een greep uit de acties: ze ontwierpen posters en flyers en deelden die uit in de wijk en ze hielpen bij het plakken van tochtstrips en het monteren van brievenbusborstels. Zelf douchten ze korter en deden ze apparaten en lampen uit die onnodig lang aan stonden. “Ik heb mijn opa en oma geholpen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken’’, vertelt een leerling van basisschool de Sleutel.

Creatief

Wethouder Yusuf Çelik (Klimaat en Energietransitie): “Hoe geweldig is het dat zoveel Tilburgse scholen met elkaar de strijd aan zijn gegaan in de Energy Race. Het is mooi om te zien hoe enorm creatief de kinderen zijn in het bedenken van campagnes en hoe ze die uitvoeren in hun eigen wijk. Dat is goed nieuws, want via de kinderen hopen we ook het bewustzijn van ouders, grootouders, kennissen, vrienden en wijkbewoners te vergroten over een belangrijk onderwerp als energiebesparing in en rondom het eigen huis. Belangrijk voor ons klimaat en de portemonnee.”

Meer over het besparen van energie vind je op deze site duurzamertilburg.nl