logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Bomenrij in de Schoorstraat in ere hersteld

14 februari 2024 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

De karakteristieke, dubbele bomenrij in de Schoorstraat in Udenhout wordt in ere hersteld. In 2021 zijn aan deze straat al 130 nieuwe bomen geplant. Daar komen de komende tijd nog eens 160 bomen bij.

Wethouder Evelien Kostermans (groen) en Jan van Kempen van de Dorpsraad Udenhout plantten vorige week een boom als start van het werk. De bomen staan naast de straat op het deel vanaf de bebouwde kom van Udenhout tot aan de parkeerplaats bij de Loonse en Drunense Duinen. Deze laanstructuur is een belangrijke verbinding en een bijzonder landschapselement. Maar helaas is de bomenlaan in de loop der jaren aangetast, onder andere door aanpassingen aan de rijbaan, het fietspad en de kabels en leidingen. Daardoor was het beeld van de karakteristieke bomenlaan steeds minder duidelijk. Door het aanhoudende slechte weer van de afgelopen tijd, lag het werk de afgelopen maanden stil. Op dit moment is aannemer JvEsch weer volop aan het werk.

Verschillende boomsoorten

In 2021 werden 122 ongezonde bomen gekapt en vervangen door nieuwe exemplaren. De komende tijd komen er nieuwe bomen aan de straat te staan. Het gaat om verschillende boomsoorten die passen in het gebied. Daardoor blijft de bomenlaan ook in de toekomst gezond. Het aanplanten duurt tot eind februari 2024.  

Tijdelijk fietspad

Om de bomen goed te laten groeien, wordt een deel van het fietspad opengebroken. Er komt een tijdelijk fietspad van klinkers. In september van dit jaar wordt er gewerkt aan het nieuwe betonnen fietspad. Daarnaast gaat de gemeente de bermen anders inrichten en beheren. Zo krijgen kruiden, grassen en dieren er meer ruimte. Het project wordt dit najaar opgeleverd.