logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Brabants Afval Team (BAT) deelt stroom oplaadplein elektrische vrachtwagens

02 februari 2024 Bedrijf Nieuws duurzamertilburg

Het stroomnetwerk is overbelast. Door deze zogenoemde ‘netcongestie’ is het moeilijk voor ondernemers om duurzame stappen te zetten, zoals hun wagenpark te elektrificeren. Hiervoor zijn innovatieve ideeën nodig. Brabants Afval Team (BAT), afdeling van de gemeente Tilburg, Arriva en Enexis brachten zo’n idee in de praktijk.

BAT heeft de stroom die ze hebben voor het opladen van hun 5 elektrische vuilniswagens niet altijd zelf nodig. Buurman Arriva heeft zelf een groot laadplein. Zij komen echter in de nacht stroom tekort. BAT heeft in de nacht juist stroom over en deelt deze via een innovatief contract met Arriva. Zo kan Arriva toch haar bus- en wagenpark elektrificeren. En zo een stap zetten naar een klimaatneutraal Tilburg in 2050. 

Wethouder Rik Grashoff: “Het initiatief van Arriva, BAT en Enexis is een goede oplossing voor de netcongestie en laat zien dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn. Hopelijk is deze pilot een mooi voorbeeld voor andere partijen, om te kijken hoe ze (mogelijk met elkaar) op andere plekken in Tilburg kunnen helpen de stad klimaatneutraal te krijgen.” 

Ook laden bij BAT? 


Eén laadpaal is ook beschikbaar voor een vrachtwagen van een andere ondernemer. Ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Kijk op www.duurzamertilburg.nl/bedrijf voor meer informatie. 
 

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het project ‘Living Lab Heavy Duty Laadpleinen’ van Rijkswaterstaat. Kijk voor meer informatie over dit project op Living Lab Heavy Duty Laadpleinen