logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Doe mee aan het NK Tegelwippen

30 maart 2021

Tilburg doet mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Breda. Inwoners kunnen meedoen door zoveel mogelijk tegels in hun tuin of geveltuintje te verruilen voor groen. Daar kunnen ze  een foto van maken en plaatsen op nk-tegelwippen.nl. De gewipte tegels zijn gratis in te leveren bij milieustraat Albion. Tegels wippen kan tot 30 september 2021.

Poster van het NK Tegelwippen

In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin en vervangen ze de tegels door groen? Eind september weten we het. Maak een foto van de tegels die gewipt zijn en laat op foto zien hoe de gewipte (gevel)tuin eruit ziet. Dat kan via nk-tegelwippen.nl. Alle gewipte tegels worden opgeteld bij de Tegelteller van gemeente Tilburg. Op deze manier maken we Tilburg tegel voor tegel een stukje groener. Helpt Tilburg mee naar de overwinning.

Groen werkt verkoelend

Naast het strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien, waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes.

De gemeente past de stad en de dorpen hierop aan. Bijvoorbeeld door het aanleggen van zogenoemde blauwe aders: een regenwaterstelsel dat overtollig regenwater opvangt en verzamelt op centrale punten. Daarnaast heeft de gemeente Tilburg een grootschalige wateropvang in landschapspark Pauwels en vergroent zij we de (binnen)stad. Dat is nodig. Op 10 juli 2018 was Tilburg de warmste stad van heel West-Europa.

Niet alleen

De gemeente kan dit niet alleen. Om de stad aan te passen aan de klimaatverandering, is het belangrijk om samen te werken  met inwoners. Zo’n 40% van de stad is namelijk van de inwoners. Dat zijn de voor- en achtertuinen. Deze zijn voor een groot gedeelte versteend. Iedere groene stap die een inwoner zet, helpt.