logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Doe mee aan het NK Tegelwippen

28 april 2022

Tilburg doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met andere gemeenten. In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin en vervangen ze door groen? Het NK Tegelwippen duurt t/m 31 oktober 2022. 

Inwoners wippen hun tegels er uit

(Foto: Tineke Dijkstra)

Vanaf 21 maart daagt de gemeente je uit om zoveel mogelijk tegels uit de eigen tuin te verruilen voor groen. Geveltuintjes tellen ook mee. Geef het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin op via nk-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van jouw gemeente. De gewipte tegels kunnen inwoners gratis inleveren bij de milieustraat Albion. De milieustraat is alleen te bezoeken op afspraak. Een afspraak maken kan via de pagina milieustraat op deze site. Met het NK Tegelwippen maken we Tilburg tegel voor tegel een stukje groener. Help jij Tilburg mee naar de overwinning?

Waarom Tegelwippen?

Naast dat we natuurlijk strijden voor de eer, heeft deze wedstrijd een veel belangrijker doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes. Daarnaast heeft een groenere omgeving een positief effect op onze mentale gezondheid en draagt bij aan meer biodiversiteit. 

De gemeente werkt eraan om de stad hierop aan te passen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van zogenoemde blauwe aders. Een blauwe ader is een regenwaterstelsel dat overtollig regenwater opvangt en verzamelt op centrale punten. Daarnaast hebben we in de gemeente Tilburg een grootschalige wateropvang in landschapspark Pauwels en vergroenen we de (binnen)stad. En dat is nodig. Op 10 juli 2018 was Tilburg de warmste stad van heel West-Europa. De gemeente kan dit niet alleen. Om onze stad aan te passen aan de klimaatverandering moeten we samenwerken met inwoners. Zo’n 40% van onze stad is namelijk van onze inwoners. Dat zijn de voor- en achtertuinen. Deze zijn voor een groot gedeelte versteend. Iedere groene stap die een inwoner zet, helpt.

Direct aan de slag

Tegel eruit, plantje erin. Maar welke planten kies je? Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Dan hoef je niet telkens nieuwe planten te kopen. Hierbij direct wat tips voor mooie, makkelijke planten:

Makkelijke planten voor een tuin met veel zon: kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend knoop (Persicaria), rudbeckia, salie. 

Makkelijke planten voor een tuin met halfzon: vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene­ groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.

Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw: varens, smeerwortel, mans oor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lievevrouwebedstro, Kaukasische vergeetmenietje, schuimbloem, reuzedovenetel.

Meer over het NK Tegelwippen op de site nk-tegelwippen.nl.

- Bezoek de site nk-tegelwippen.nl