logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Energiescan verenigingen en maatschappelijke organisaties 

02 juni 2023 Nieuws duurzamertilburg

Tilburgse verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen vanaf 2 juni subsidie aanvragen voor een energiescan. De energiescan laat zien hoe en hoeveel zij kunnen besparen op energie(kosten). Organisaties die de subsidie voor de scan krijgen, betalen een eigen bijdrage van 175 euro.

Een knop van de verwarming met een hoop euro's

De subsidie is er voor (sport)verenigingen, buurthuizen, culturele instellingen en niet-commerciële maatschappelijke organisaties in Tilburg. Zij kunnen vaak besparen op energie(kosten), maar weten niet altijd hoe zij dat het beste kunnen doen. De energiescan laat zien welke besparingsmaatregelen zij kunnen nemen en welke impact die hebben. Het kan dan gaan om grotere investeringen, bijvoorbeeld in het pand van de organisatie. Maar ook om simpele aanpassingen of besparingsadviezen die (bijna) niets kosten. Denk bijvoorbeeld aan het bewust omgaan met het aan- en uitzetten van bepaalde apparaten, verlichting etc.  

Kennis verspreiden 

Een gespecialiseerd bedrijf voert de scan uit in opdracht van de gemeente. Voorlopig is er in de subsidiepot budget voor 25 energiescans. De geleerde lessen hieruit deelt de gemeente. Zo verspreidt de kennis over energiebesparing zich ook naar de organisaties die de scan (nog) niet hebben gedaan. De gemeente gaat ervan uit dat de organisaties daadwerkelijk iets met de adviezen uit de scan doen. Na de scan melden zij dan ook bij de gemeente welke maatregelen ze gaan uitvoeren. 

“De energiescan helpt maatschappelijke organisaties om energie te besparen en draagt bij aan onze ambitie voor een duurzamer Tilburg”, aldus wethouder Yusuf Çelik (Energietransitie). “Daarnaast vinden we het belangrijk om onze maatschappelijke voorzieningen toegankelijk en toekomstbestendig te houden. Met de maatregelen uit de scan kunnen de organisaties hiermee aan de slag. Met de energiescan in handen kunnen we samen ook zoeken naar passende financiële dekking voor de maatregelen. Dat kan een landelijke, provinciale of lokale regeling zijn.” 

Aanvraagformulier

Meer informatie staat op de pagina Subsidieregeling Energiescans verenigingen en maatschappelijke organisaties op tilburg.nl. Daar vind je ook het aanvraagformulier.