logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Energieverlies in beeld door warmtefoto’s huizen Udenhout

23 december 2020 Homepage

De gemeente wil dat Tilburg en de omliggende dorpen ook in de toekomst een fijne en gezonde plek zijn om te wonen. Dat kan o.a. door het energieverbruik te verminderen, zodat de stad stapje voor stapje energieneutraal wordt. In januari worden van 1000 woningen in Udenhout zogenoemde warmtefoto’s gemaakt.

Huis met zonnepanelen

Op de warmtefoto's is te zien op welke plekken in het huis warmte verloren gaat. 

Beter isoleren

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Dat is te verhelpen door woningen beter te isoleren. Dit zorgt voor een lagere energierekening en het wooncomfort stijgt. Hoeveel en welke besparingsmogelijkheden woningen hebben, is inzichtelijk te maken door middel van een thermografische warmtefoto.

Waar lekt warmte

In januari 2021 scant het gespecialiseerde bedrijf Sobolt de voorgevel van woningen in Udenhout vanaf de straat. De camera ziet waar aan de buitenkant van het huis warmte lekt. Personen of warmtebronnen in huis zijn niet zichtbaar. Voor deze actie werkt de gemeente samen met de energiecoöperatie Udenhout.

De huizen die geselecteerd zijn, ontvangen in december een bewonersbrief met meer informatie. Bewoners ontvangen de foto en een bijbehorend isolatie-advies. Wie geen interesse heeft, kan zich afmelden via aandeslagmetjehuis@tilburg.nl.