logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Groene wandelroutes op Kraaiven en Vossenberg

07 juli 2021

Op de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg komen zogenoemde groene lunchwandelroutes. Werknemers van de bedrijven op deze terreinen kunnen zo een wandeling maken in een groene omgeving. En het groen op de terreinen zorgt o.a. voor verkoeling.

Werknemers aan de wandel op Kraaiven en Vossenberg

Bedrijventerreinen staan ook wel bekend als hitte-eilanden: weinig groen en een versteende omgeving. Daarom worden nu groene wandelroutes aangelegd. Hitte-eilanden hebben een negatief effect op de gezondheid en vitaliteit van werknemers. De wandelroutes zorgen ervoor dat het minder warm wordt op de terreinen, dat medewerkers een wandeling kunnen maken in een koele omgeving en dat als er hoosbuien zijn, het water dan beter weg kan lopen. Wethouder Rik Grashoff (klimaatadaptatie) en Rolf Hoefnagels en Ton van Roessel (bestuursleden Vitaal Verenigingen) gaven 6 juli het officiële startsein voor de routes.

Warmer en droger

Rik Grashoff: “Het klimaat verandert snel. Het wordt steeds warmer en droger. Dit vergroot de kans op hittestress, zeker op versteende bedrijventerreinen. Ook zullen er vaker hoosbuien komen. Het water moet dan snel en goed kunnen wegvloeien. Naast dat de wandelroutes verkoeling bieden door hun groene en biodiverse inrichting, helpen ze door de waterdoorlatende verharding aan het verminderen van wateroverlast. Uiteindelijk streven we naar zo min mogelijk overlast als gevolg van klimaatverandering. Tilburg wil namelijk in 2050 een klimaatadaptieve stad zijn, waar de bewoners in een prettige en gezonde omgeving wonen, verblijven en werken.”

Klimaatadaptatie

Rolf Hoefnagels en Ton van Roessel van Vitaal Verenigingen: “Met dit project vergroten we het bewustzijn bij bedrijven om met klimaatadaptatie aan de slag te gaan. We zijn heel blij met de groene en lunchwandelroutes, die bovendien stimuleren tot meer bewegen en de bedrijventerreinen een groenere aanblik geven.”

Green Deal

Het idee van de lunchwandelroutes is bedacht door de Vitaal Verenigingen, Midpoint Brabant en Stichting MOED, gemeente Tilburg, provincie Brabant en waterschap Brabantse Delta in het kader van het thema klimaatadaptatie en biodiversiteit. Het project is gefinancierd door het Klimaatfonds van de gemeente Tilburg en de Vitaal Verenigingen en mogelijk gemaakt door de partners van de Green Deal, de klimaatvoucher Het Groene Woud, Helvoirt Groenvoorzieningen en Dobro. Naast klimaatadaptatie en biodiversiteit kunnen ondernemers van Kraaiven en Vossenberg met de Green Deal deelnemen aan programma’s voor energiebesparing en collectieve energieopwekking.