logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Minister De Jonge brengt werkbezoek aan Tilburg voor Energiebox

28 maart 2023 Nieuws duurzamertilburg

Minister Hugo de Jonge bracht 27 maart een bezoek aan Tilburg om te zien hoe het project ‘Energiebox’ inwoners helpt. Energiecoaches van Energiebox proberen inwoners met geldzorgen te stimuleren om energiebesparende maatregelen toe te passen in huis.

(Foto: Ellis Rijkers)

Dit om inwoners te laten besparen op hun energierekening. De minister wilde graag zien hoe dit project in de praktijk uitpakt en bracht een inwoner uit de wijk Korvel.

Wekken van vertrouwen

Sinds 2020 adviseren de energiecoaches van Energiebox Tilburgse huishoudens over eenvoudige manieren om te besparen op de energierekening. Tijdens het bezoek nemen zij ook een box met energiebesparende producten mee die ze samen met de bewoner aanbrengen in de woning. Inmiddels hebben meer dan 2.500 huishoudens in Tilburg jaarlijks honderden euro’s bespaard op hun energierekening. Bas Bunnik, directeur Energiebox: ‘De aanpak van de Energiebox richt zich op het opbouwen van lokale netwerken, het wekken van vertrouwen en het geven van persoonlijk advies. We hebben sociaal en communicatief vaardige energiecoaches in dienst die een afspiegeling vormen van de wijken waarin ze wonen en werken. Samen met sleutelfiguren in de wijk krijgen zij bewoners in beweging.’

Op bezoek bij een bewoner thuis

Minister Hugo de Jonge was op werkbezoek in wijkcentrum De Nieuwe Stede en ging in gesprek met onder andere energiecoaches, bewoners en wethouder Yusuf Çelik (energietransitie). Daarna ging hij met een ervaren energiecoach op bezoek bij een bewoner uit de wijk Korvel: Hemawatie Poeran. Ze werkt, maar zit net boven de grens om energietoeslag te ontvangen. Ze was blij met het bezoek en het advies van energiecoach Gabri van Dijk dat ze eerder al had ontvangen. Door het toepassen van de kleine maatregelen had ze flink bespaard op de energierekening ten opzichte van het jaar daarvoor. Bovendien was ze dankbaar voor de hulp bij het aanbrengen van de radiatorventilator, radiatorfolie en tochtstrippen. Ze vindt het belangrijk om iets te betekenen voor de maatschappij en wilde graag haar verhaal doen, zodat ook anderen in eenzelfde situatie zo goed mogelijk geholpen worden.

Energiearmoede aanpak

Energiebox werkt in opdracht vande gemeente Tilburg, de Tilburgse woningcorporaties en Contour de Twern. Wethouder Yusuf Çelik (energietransitie) is erg tevreden met de inzet van de energiecoaches in Tilburg: ‘We horen van onze inwoners terug dat ze enorm geholpen zijn met de adviezen van de energiecoaches en de hulp die ze krijgen bij het aanbrengen van energiebesparende producten. De energiecoaches zijn dan ook een belangrijke schakel in de aanpak van energiearmoede in onze gemeente. Bij die aanpak maken we een koppeling tussen verduurzaming en andere onderwerpen als bestaanszekerheid, veiligheid en leefbaarheid. De energiecoaches zijn een laagdrempelige manier om met onze inwoners in contact te komen, om te weten te komen wat er bij onze inwoners speelt en ze te helpen bij het verduurzamen van de woning.’

Energiebox

Interesse in een Energiebox met energieadvies? Maak een gratis afspraak met een energiecoach. Ga naar de website energiebox.org of bel 013-30 341 86 (op werkdagen tussen 9:00 en 13:00 uur).

In het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid en het Programma Verduurzaming gebouwde omgeving onderzoekt het ministerie welke bijdrage de Energiebox samen met bestaande teams en netwerken in de wijk kan leveren aan het bevorderen van de leefbaarheid.

Meer informatie over verduurzamen staat op deze website.