logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Mooi voor een prikkie

20 februari 2024 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Voor het op de kop tikken van leuke tweedehands aankopen, is Reintje Mentink altijd wel te vinden. Naast haar favoriete adresjes, organiseert ze zelf al jaren kledingruilparty's met vriendinnen. En als klap op de vuurpijl was ze vorig jaar ondernemer voor 1 dag, tijdens The Closet Sale op het Pieter Vreedeplein. Een eigen winkel met alles erop en eraan. ‘Het is leuk om een ander blij te maken met jouw spullen en je favoriete kledingstuk niet op de afvalberg te laten belanden'.

Lekker speuren 

Nog voordat het hip werd, organiseerde Reintje al kledingruilparty's met vriendinnen. “Een ander blij maken met mooie kledingstukken die je zelf niet meer draagt, is hartstikke leuk. Bovendien houd je zo je eigen kledingkast een beetje op orde", lacht ze. “En natuurlijk scoor ik zelf ook gratis ‘nieuwe’ aanwinsten. Hoe mooi is dat! Wat overblijft, gaat naar de kringloper.”
Haar zoektocht naar mooie spullen stopt niet bij de kledingruilparty's. “Regelmatig vind je me in een leger des heilswinkel, die hebben zo'n mooie collectie met goede kwaliteit (merk)kleding. Ook bij La Poubelle in Tilburg en Goirle vind ik regelmatig iets leuks. Net als op rommelmarkten en de Meimarkt. Kwestie van lekker speuren. Dat is niet alleen leuk. Je vindt ook de mooiste spullen, zoals sneakers die maar 1 keer zijn gedragen. Maar dan voor een klein prijsje. Je doet jezelf absoluut tekort als je gelijk de volle mep betaalt, en niet eerst tweedehands zoekt.”

Speld in de hooiberg

Reintje: “Vaak zoek ik specifiek naar items van merken die ik leuk vind. Dan gebruik ik de handige zoekopdrachten van Marktplaats of Vinted, die je kunt vastzetten. Zo ontvang ik regelmatig aanbod van precies die spullen die ik zoek, in mijn eigen maat. Dat scheelt enorm veel zoekwerk en leverde me bijvoorbeeld mijn favoriete spijkerbroek op, die in de winkel allang uit de collectie was.” Ook de kilosales draagt ze een warm hart toe. “Zo'n initiatief waarbij je betaalt voor het gewicht van de kleding is een mooie kans om leuke spullen te scoren.”

Ondernemer voor 1 dag

Een berichtje op social media zorgde vorige zomer ook voor een bijzonder avontuur. Reintje: “In coronatijd hadden we geen kledingruilparty's. Maar ik had wel een flinke stapel kleding die eigenlijk te duur was om zomaar weg te doen. Het concept van The Closet Sale sprak me gelijk aan.” En zo geschiedde. Reintje schiet in de lach: “Eigenlijk dacht ik dat het ging om 1 kledingrek om mijn kleding te verkopen. Toen bleek dat de heel de winkel voor mij was, moest ik even slikken.” Maar veel mensen uit haar netwerk wisten Reintje te vinden. “Superleuk, en hoe vaak sta je nou als ondernemer in jouw winkel op het Pieter Vreedeplein?!” De prijskaartjes haalde ze al snel van de kleding. “Het is veel leuker om daar flexibeler mee om te gaan en samen te komen tot een mooie deal. En de ander blij de winkel te zien uitlopen.”

Iets bijzonders 

“Niet allemaal in hetzelfde jurkje, maar juist iets speciaals op de kop tikken. Dat maakt tweedehands nou juist zo speciaal. Zo had mijn dochter een feestjurkje nodig voor een schoolfeest. Haar aandacht ging uit naar een 13 in een dozijn jurk uit een van de bekende winkelketens. Bij La Poubelle vond ik een prachtig exemplaar met gouden stippen. Echt een eyecatcher. Mijn dochter was in de wolken en ik ook. Het stond haar niet alleen heel mooi, het kostte me ook slechts 2,50 euro. Ik ben blij dat ze openstaat voor tweedehands alternatieven. Het maakt haar ook bewust van hoe het ook kan. En je creëert tegelijkertijd een eigen stijl. Bovendien hoeft ze niet te vertellen dat het tweedehands is, als ze dat niet wil. Daar gaat het ook niet om. Het grappige is trouwens ook dat de kwaliteit van tweedehands kleding vaak juist heel goed is. Het gaat langer mee, en hangt daarom opnieuw in de kledingrekken.”
 

Een wonder

Dat het doorgeven van spullen wel heel bijzonder kan uitpakken, blijkt uit het ongelofelijke verhaal van Reintje. “Een van mijn favoriete schilders is een vriend van mijn ouders die in Amsterdam woont. Mijn ouders hebben destijds mijn geboortekaartje als mooie prent door hem laten maken. Daar stond o.a. mijn ouderlijk huis met de kipjes op. In het jaar dat ik 40 werd, kreeg ik een hit van hem op Marktplaats. Ik wist niet wat ik zag. Mijn eigen geboorteprent, aangeboden door iemand uit Drenthe. Diegene had het ooit op een rommelmarkt gekocht en deed het weg. Zo kon het gebeuren dat de prent uiteindelijk bij mij terug is gekomen. Toen de verkoper hoorde dat ik diegene was voor wie de prent ooit is geschilderd, kreeg ik direct korting", aldus een enthousiaste Reintje. 

Gewoon doen

Steeds meer mensen weten de weg naar tweedehands te vinden, ziet Reintje. “Dat merk je ook aan het succes van Tweedehands Het Festival, vorig jaar. Wat een leuk evenement was dat. Ik kijk al uit naar eind maart, dan is het namelijk weer. In workshops leerde je bijvoorbeeld om tassen te maken van oude broeken. Je kunt uiteraard ook zelf langer met je kleding doen, door het tijdig te (laten) repareren. Dat doet mijn moeder regelmatig voor mij. Zelf kruip ik af en toe achter de naaimachine om leuke kussensloopjes te maken. Eenvoudig maar wel uniek.” Reintje besluit: “Probeer ook eens tweedehands winkelen. Het is goed voor je portemonnee, onze planeet en vooral ontzettend leuk om te doen!”

Reintje deelt haar ervaringen als inwoner en is dus geen ondernemer met een eigen zaak.