logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

NK Tegelwippen van start

21 maart 2023 Nieuws duurzamertilburg

In welke gemeente wippen inwoners de meeste tegels uit hun tuin om ze door groen te vervangen? Op 21 maart start het NK Tegelwippen, dat duurt tot en met 31 oktober 2023.

Tilburgers hebben tijdens het NK Tegelwippen 2022 maar liefst 37.502 tegels uit hun tuin gewipt en vervangen door groen. Halen we dit jaar de 40.000 tegels? 

Waarom NK Tegelwippen

Deze wedstrijd heeft een belangrijk doel. Het klimaat verandert. Dit merken we steeds vaker door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt. Groen werkt verkoelend en geeft schaduw, terwijl tegels juist extra opwarmen. Door meer groen kan regenwater in de bodem zakken en opgevangen worden voor de droge periodes. Daarnaast heeft een groenere omgeving een positief effect op onze mentale gezondheid en draagt bij aan meer biodiversiteit. Draag jij ook jouw bloemetje bij aan een groener Tilburg?

Doe mee 

Tot en met 31 oktober kun je de door jou gewipte tegels met een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze tegels worden dan opgeteld bij de Tegelteller van de gemeente. De gewipte tegels kun je gratis inleveren bij de milieustraat Albion. Ga je in het voorjaar al aan de slag en liggen de tegels bij jou in de weg? Meld je dan vóór 1 april aan bij de Tegeltaxi. De tegels worden dan in april en mei gratis bij jou opgehaald.

Landelijke compostdag

Wist je dat je op zaterdag 25 maart gratis compost kunt ophalen bij de milieustraat Albion? Zo kun je gelijk als je tegels hebt gewipt de grond voeden.