logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Schone taxi's in 2025

22 april 2022

Een aantal grote steden, waaronder Tilburg, ondertekenden deze week een plan om vanaf 2025 alleen nog maar taxi’s in de stad toe te laten die elektrisch- of op waterstof rijden. Deze taxi’s stoten geen schadelijke stoffen uit.

De ondertekenaars in een digitale meeting

Ook vertegenwoordigers van de taxibranche en het ministerie ondersteunen dit voornemen. Staatsecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Taxi’s maken veel kilometers in de stad. Dit is dus een mooie stap op weg naar een schonere omgeving met minder verkeerslawaai. Veel taxiondernemers hebben het niet makkelijk, ik wil dus echt zorgen dat de overstap naar een elektrische taxi of waterstoftaxi haalbaar is voor ze.“

Overgangsregeling

Het kabinet wil dat taxiondernemers de overstap naar een emissievrije taxi kunnen maken op een moment dat het gunstig voor ze is om te investeren. Er komt een overgangsregeling voor bestaande voertuigen. Dat betekent dat chauffeurs waarvan de auto nog relatief nieuw is, langer de tijd krijgen en nog mogen rijden in het centrum. Het steven is om vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s zonder uitlaatgassen te laten rijden in de deelnemende gemeenten.

Het was al bekend dat steden vanaf 2025 een gebied mogen aangeven (zero-emissiezone) waar alleen vrachtauto’s en bestelbussen mogen rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten. Gemeenten kunnen er dan ook voor kiezen die zone uit te breiden voor taxi’s.