logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Stappen gezet bij energie besparen Tilburgse woningen

22 februari 2023 Nieuws duurzamertilburg

Tilburg is op weg naar een duurzame toekomst. Met verschillende tips en regelingen helpt de gemeente inwoners op weg om te besparen in hun huis. Het afgelopen jaar heeft de gemeente, samen met partners, al succesvolle stappen gezet in het verduurzamen van veel Tilburgse woningen. Zo werden bijna 1.000 energieadviezen gegeven over besparende maatregelen.

De gemeente blijft zich, samen met partners, inzetten voor het verduurzamen van woningen. De komende tijd zetten we extra in om inwoners te ontzorgen met het verduurzamen van hun huis.

Succesvolle stappen gezet

In 2021 en 2022 kreeg de gemeente subsidie van het Rijk. Hiermee konden huurders en woningeigenaren gestimuleerd worden om energie te besparen in hun woning en zo hun woonlasten te verlagen.

Deze subsidie is goed besteed:

  • Zo werden er 951 energieadviezen gegeven aan woningeigenaren over grote besparende maatregelen, zoals isoleren.
  • Kregen 1.141 huishoudens een energiecoach over de vloer die hen energiebespaartips gaf en een bespaarbox met inhoud om kleine maatregelen uit te voeren, zoals LED-lampen en radiatorfolie.
  • Ontvingen ruim 34.979 huurders bespaartips met een cadeaubon voor een bespaarbox. Hiervan wisselden 25.329 huurders de cadeaubon in.
  • Werden in verschillende wijken van 11.550 woningen warmtefoto’s gemaakt om inwoners bewust te maken van energielekken in hun huis.
  • En kregen 33 VvE’s een quickscan met bespaarinzichten.

Klimaatneutraal

De gemeente Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Dat betekent een energieneutrale, klimaatbestendige en volledig circulaire stad. Dit kunnen we bereiken door onder andere minder energie te gebruiken en woningen en gebouwen te isoleren. Particuliere huiseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol.

Samenwerken aan een duurzamer Tilburg

De gemeente kan al deze succesvolle stappen bij de verduurzamen van woningen natuurlijk niet alleen. Daarvoor wordt samengewerkt met diverse partijen in onze gemeente, zoals de energiecoöperaties, de klimaatklussers, de inwoners die hebben meegedacht bij de TilburgerTafel, Beter Projecten en We-energize.

Regelingen om aan de slag te gaan met je huis


Wethouder Yusuf Çelik (Energie): “We hebben in Tilburg een groot aanbod aan regelingen die helpen om aan de slag te gaan in je huis. Dit geldt voor zowel woningeigenaren, huurders als Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). We willen duurzame maatregelen laagdrempelig en bereikbaar maken voor mensen met een smallere beurs. Daarbij ondersteunen we door middel van advies, leningen en subsidies en ontzorgen we bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Het is fijn dat we onze inwoners echt op weg kunnen helpen met verduurzaming van hun huis en besparing op hun energierekening. En hiermee wordt het ook nog eens fijner wonen. De resultaten van afgelopen jaren zijn mooi, maar we zijn er zeker nog niet. We blijven de komende jaren dan ook inzetten op energie besparen in huis voor particuliere huiseigenaren. Iedereen heeft hierin zijn eigen tempo en de gemeente en diverse partners zijn er om te ondersteunen met regelingen en subsidies. Daarbij hebben we vanzelfsprekend extra oog voor inwoners met zorgen om hun energierekening. We zetten de komende jaren extra in om het woningeigenaren zo makkelijk mogelijk te maken om hun woning te verduurzamen. Zo komt er een inkoopactie waarmee we inwoners geheel ontzorgen bij het leggen van zonnepanelen en/of aanbrengen van isolatie. Ook voor huishoudens met een laag inkomen. We zijn duidelijk en eerlijk over de kosten en de stappen die je moet zetten.”

Op dit moment worden de voorwaarden voor deze inkoopactie uitgewerkt. Zodra we hier meer over weten, ontvangen alle woningeigenaren een brief.

Energieadvies op maat

Weet je nog niet welke duurzame maatregelen je het beste kunt nemen? Meld je dan aan voor een energieadvies op maat. Een onafhankelijke energieadviseur komt dan bij je langs om te bekijken wat je het beste kunt doen om jouw woning energiezuiniger te maken en geeft je handige tips. Na het bezoek ontvang je een overzichtelijk rapport en kun je zelf aan de slag door bijvoorbeeld offertes op te vragen. Meer informatie op deze website duurzemertilburg.nl. Op deze site ook informatie over hoe je energie kunt besparen zonder grote investeringen.