logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Subsidie klimaatbestendig Tilburg verlengd

12 januari 2024 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Inwoners en ondernemers die klimaatbestendige maatregelen willen nemen, kunnen daar weer subsidie voor aanvragen. De gemeente heeft de subsidieregeling Klimaatbestendig Tilburg aangepast en verlengd tot en met 2027.

Het gaat om maatregelen die de eigen omgeving groener maken en/of die regenwater opvangen. Deze subsidie is er voor inwoners, bedrijven, instellingen, ontwikkelaars, corporaties en onderwijsinstellingen. Zij kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken om een groen dak of groene gevel aan te leggen. Of om tegels te vervangen door groen. Of om te zorgen voor waterberging en -infiltratie in de tuin, zodat regenwater in de bodem zakt. 

Veranderingen

Vergeleken met afgelopen jaar zijn er drie belangrijke veranderingen: 

  1. De regelingen voor inwoners en ondernemers zijn gecombineerd.
  2. De subsidie voor waterbergingen van 100 tot 500 liter is gestopt.
  3. Het percentage subsidie op waterbergingen vanaf 500 liter is verhoogd.

Zo zijn er meer mogelijkheden om veel water op eigen terrein op te slaan. Dit om wateroverlast tegen te gaan. 

Kijk op de pagina Subsidie Klimaatbestendig Tilburg voor alle informatie en het aanvragen van de subsidie.

Subsidie is een succes

Veel Tilburgers maakten al gebruik van de subsidieregeling. Met deze subsidie vergroenden ze afgelopen jaar ruim 17.000 m2. Dit door het aanleggen van groene daken en groene gevels en door het ontstenen van tuinen. Daarnaast houden waterbergingen, wadi’s en infiltratiesystemen ruim 96 m3 regenwater vast. En met de nieuwe regeling zijn er dus meer kansen om grote waterbergingen te realiseren. Zo kunnen inwoners, bedrijven en instellingen samen aan de slag voor een klimaatbestendig Tilburg.

Iedere stap telt

En dat is hard nodig, vindt wethouder Evelien Kostermans (Klimaatadaptatie). “We merken steeds vaker dat het klimaat verandert. Door langere periodes met extreme hitte, droogte of juist hevige regenbuien, waardoor de straten vollopen. Meer groen en minder tegels helpt! Groen werkt verkoelend en geeft schaduw terwijl stenen juist extra opwarmen. Door meer groen stroomt regenwater beter weg en wordt het beter opgevangen voor droge periodes. Als gemeente passen we onze stad en dorpen daarop aan. Maar we moeten het echt samen doen met inwoners en ondernemers.  Zo’n 70% van de grond in onze gemeente is namelijk van inwoners en ondernemers. Denk aan voor- en achtertuinen van mensen. Iedere groene stap telt en met deze subsidie dragen we daar de komende jaren graag aan bij.”