logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Terugblik Week van de Circulaire Economie

20 maart 2024 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

11 t/m 16 maart was het de Week van de Circulaire Economie. Er waren verschillende activiteiten voor inwoners, ondernemers en andere overheidsinstellingen. Van oesterzwammen gekweekt op koffiedik tot een BAT-wagen op het Pieter Vreedeplein.

Blik op circulariteit bij de overheid 

Op maandag was er een evenement waarbij andere overheidsinstellingen waren uitgenodigd om samen kennis uit te wisselen over circulariteit.  

Repair Café 

Dinsdag en woensdag was er een Repair Café voor medewerkers van de gemeente. Broeken werden ingenomen, oude digitale wekkers weer tot leven gewekt en een lekke band werd ter plekke gerepareerd. Maar bovenal: meer bekendheid voor Repair Cafés, want zomaar iets weggooien is zonde toch? Heb je iets wat gerepareerd moet worden? Neem een kijkje bij één van Repair Café's in Tilburg. 

Leren van gemeente Leiden 

Op woensdag kwam de gemeente Leiden langs om de medewerkers van de gemeente Tilburg te leren over hoe zij circulariteit toe passen in bouwprojecten.  

Hap op de Trap in de LocHal 

Op donderdag was het evenement Hap op de Trap in de LocHal. Een avond vol sprekers met inspirerende circulaire verhalen en initiatieven. Onder andere klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch en de initiatiefnemers van Tweedehands het Festival inspireerden de inwoners. Wat de avond helemaal compleet maakte, waren de circulaire hapjes die de studenten van De Rooi Pannen hadden bereid. We sloten de avond af onder het genot van een oesterzwam bitterbal, gemaakt door Zuiderzwam. Dit is een Tilburgs circulair initiatief die oesterzwammen kweekt op koffiedik. 

Ondernemerstafels 

De vrijdag stond in het teken van de ondernemer. Wat is er nodig om (meer) circulair te ondernemen in Tilburg? Wat zijn de belemmeringen en wat is er nodig in de toekomst? Wethouder Bas van der Pol was aanwezig om het gesprek aan te gaan over deze onderwerpen.  

BAT in de stad 

Zaterdag sloot het Brabants Afval Team de week af. Ze stonden op het Pieter Vreedeplein met een afvalwagen en er waren veel geïnteresseerde inwoners. Veel kinderen hebben in de cabine van de wagen gezeten én zelfs een container aan de wagen gehangen. De volgende generatie kreeg een kijkje in de keuken van het BAT. Daarnaast gingen de gratis GFT bakjes en afvalgrijpers als warme broodjes over de toonbank.  
 
Het weekend van 22, 23 en 24 maart is het Tweedehands het Festival. Een driedaags programma in heel de gemeente Tilburg. Een waar vintage feest met tweedehands kleding, meubels, interessante workshops en nog veel meer. De gemeente ondersteunt dit festival vanuit het Klimaatfonds en met een evenementensubsidie. Echt de moeite waard. 

Samen stap voor stap naar een duurzamer Tilburg!