logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Tilburgers wipten veel tegels uit de tuin tijdens NK Tegelwippen 

25 november 2022

Tilburgers hebben tijdens het NK Tegelwippen 2022 maar liefst 37.502 tegels uit hun tuin gewipt en vervangen door groen. Dit zijn ruim 10.000 tegels meer dan in 2021. Tilburg ging ook dit jaar de strijd aan met andere gemeenten en eindigde op de 13e plek. Een resultaat om trots op te zijn als 013-gemeente.

Een vrouw plant plantjes

(Foto: Tineke Dijkstra)

Meerdere inwoners hebben nu een kleurrijk geveltuintje, veel tuinen zijn veranderd in een plantenparadijs en kinderen kunnen voortaan spelen op hun groene schoolpleinen. Ook ondernemers hebben hun steentje bijgedragen. Zo heeft Capi Europe een groot deel van hun parkeerplaatsen vervangen door een mooi groen ‘tapijt’.

Tilburgse Tegeltaxi

De Tilburgse Tegeltaxi reed dit jaar voor het eerst. Het bleek een succes. De Tegeltaxi haalde maar liefst 10.000 stoeptegels (30x30 cm) op bij inwoners die hun tuin hebben vergroend. De tegeltaxi wordt mede mogelijk gemaakt door aannemer JvESCH. Wie zelf een geveltuin wil gaan aanleggen of de tuin groener wil maken, kan zich volgend jaar aanmelden voor de tegeltaxi. Voor actuele info zie de pagina 'Tilburg, natuurlijk' op de website tilburg.nl. De gemeente haalt de tegels gratis op.

Gi-Ga-Groen

Het thema van de kinderboekenweek was dit jaar Gi-Ga-Groen. Een schoolklas heeft aan het einde van de week zo’n 160 m2 tegels vergroend in de openbare ruimte, op de Hoek kuiperstraat Tjeuke Timmermanspad. Met de nieuwe plantenvakken ziet het er een stuk groener uit.

Deelnemers bedanken

De gemeente bedankt alle tegelwippers voor hun deelname. Met het verruilen van tegels voor groen hebben zij niet alleen hun tuin opgefleurd, maar geven zij ook regenwater de kans om in de bodem te zakken. Daarnaast werkt een groene tuin verkoelend in warme perioden en is het een fijne plek voor insecten en vogels. Bovendien voelen mensen zich in een groene omgeving gezonder. Volgend jaar is er weer een NK Tegelwippen.

Zelf aan de slag

Wie inspiratie wil opdoen, kan eens langsgaan bij Stadskas013 op het StadsBalkon in de LocHal. Tips om de eigen omgeving te vergroenen, staan ook op de pagina 'een groene omgeving' op deze website.