De bekendmaking van de winnaars in de diverse categorieën is tijdens de Nationale Groendag. De Stichting Steenbreek is voor de nominaties op zoek naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier kunnen worden benut. Dit jaar wordt de prijs voor de 6e keer uitgereikt.
Klimaatadaptatie
Het project ‘Vergroenen componistenbuurt Quirijnstok Noord’ stond in 2017 op de lijst voor groot onderhoud aan verhardingen en riolering. Ook moesten er 45 dode of zieke bomen worden gekapt. Samen met bewoners heeft de gemeente Tilburg een integraal ontwerp gemaakt. In het kader van klimaatadaptatie is daarbij ook gekeken naar vergroening, waterberging en riolering. Het resultaat? Een stuk groenere wijk met veel plantsoen met planten, 180 gezonde bomen en speelplekken in het gras. Er is nu 7200m2 groen in plaats van 3300m2. Ook hierbij is gekeken naar de wensen van de bewoners. Zo wilden een aantal bewoners een kruidentuin. De gemeente heeft de aanleg gedaan, bewoners zorgen nu zelf voor het onderhoud. Gemeente Tilburg is trots op dit resultaat. We willen in meer wijken samen met bewoners gaan vergroenen.
Straatboer Make-Over
Dit jaar zijn 6 projecten genomineerd. Naast Tilburg zijn dat in de categorie Professionals: De Straatboer Make-Over in Zwolle, Wijkpark Cromvliet in Den Haag en Ontstenen en Vergroenen Hoornse Meer in Groningen. In de categorie Maatschappelijke Initiatieven zijn Groengroep Groenoord Zuid in Leiden en Groene weelde aan het Haegsch Hof in Den Haag genomineerd.
Energie
“De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee de deelnemers willen zorgen voor het vergroenen van de leefomgeving. De noodzaak van meer groen begint steeds meer in de samenleving door te dringen.”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury van de Steenbreektrofee. “Soms kan één persoon de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen, maar samenwerking tussen diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.
Steenbreektrofee
Stichting Steenbreek wil samen met gemeenten, waterschappen en provincies de leefomgeving vergroenen om zo de biodiversiteit te vergroten. Dat gebeurt door onnodige verharding in tuinen en de openbare ruimte te vervangen met groen. Vergroeningsacties zijn bijvoorbeeld het aanleggen van voorbeeldtuinen, het bouwen van insectenhotels, de aanleg van geveltuinen en het vergroenen van een hele straat samen met buurtbewoners. Maar er is ook aandacht voor meer groen rondom bedrijfsterreinen, zorglocaties en schoolpleinen. Meer informatie op de website van de stichting: steenbreek.nl.