logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Van een ingewikkeld klimaatrapport naar uitdagend kaartspel

12 december 2022

Leerlingen bewust maken van de klimaatproblematiek en ze tegelijkertijd prikkelen om iets te doen met die informatie. Ze spelenderwijs een vaardigheid laten ontwikkelen om zelf met ideeën te komen voor een duurzamere wereld. Zo ontstond bij leraar en spelletjesfanaat Booy Michielsen het idee voor het kaartspel Windkracht.

Booy geeft les over het spel Windkracht

(Foto: Marthe Jacobs)

De naam verwijst naar kracht en duurzame energie. Wat begon als een idee voor zijn eigen leerlingen, breidt zich nu steeds verder uit.

Als leraar aardrijkskunde op het Theresialyceum vindt Booy het leuk om na te denken over hoe je lesstof op zo’n manier kunt overbrengen, dat het iets doet met leerlingen. Wanneer hij in augustus 2021 het internationale Klimaatrapport doorworstelt, is hij er als snel van overtuigd dat dit geen toegankelijke kost is. Hij verdiept zich in de literatuur en ontwikkelt een kaartspel. “Toen ik dat ging testen met vrienden, waren zij heel enthousiast. Van het een kwam het ander.” Een kleinschalige speluitgever en een grafisch vormgeefster in de vriendenkring brachten hem verder. Net als OMO (Ons Middelbaar Onderwijs), die het idee onder de aandacht bracht van scholen.  “Allemaal hebben ze me gemotiveerd om stappen te blijven zetten.”

Zelf aan zet

“Windkracht is een kaartspel dat je speelt met maximaal 5 spelers. Als burgemeester van bijvoorbeeld Tilburg, Groningen, Utrecht of Vlissingen bepaal jij wat er nodig is om de stad zo snel mogelijk klimaatneutraal te maken. Elke stad heeft zijn eigen uitdagingen. Maar er zijn ook onverwachte gebeurtenissen, waardoor het noodzakelijk is om plannen soms aan te passen.  Eigenlijk precies zoals het er in het echt ook aan toe gaat. Door het spel te spelen en er daarna over te praten, zijn leerlingen zich er steeds meer van bewust wat er speelt. En gaan ze nadenken over wat zij zouden kunnen doen. Ze kwamen bijvoorbeeld met een petitie om afval op school beter te scheiden. En dat gebeurde. En aan de eettafel thuis ontstaan leuke gesprekken. Over minder vlees eten bijvoorbeeld en korter douchen. Dat hoor ik namelijk tijdens ouderavonden.”

Duurzame wijk

“Het spel is een mooie aanvulling op de jaarlijkse opdracht om leerlingen een nieuwsuitzending te laten maken over de duurzaamheid van hun eigen wijk. Ze moeten daarvoor o.a. in gesprek met bewoners. Vervolgens ligt er de uitdaging om mogelijke verbeteringen te bedenken. Het maakt ze bewust dat je ook lokaal het verschil kunt maken. Het stimuleert ze om kritisch te worden en een mening te durven geven. Die ontwikkeling van hun eigen leerproces meemaken, dat geeft mij ongelofelijk veel energie. Daarnaast is mijn vakgebied zo actueel en alom aanwezig. Het is mijn passie om leerlingen daarin mee te kunnen nemen.”

Klimaatfonds

“Een ding bleef lastig in de ontwikkeling van het spel en dat was het geld. Uiteindelijk heb ik een algemeen mailtje gestuurd naar de gemeente. In het verleden hebben we een geveltuintje geregeld, dus ik dacht ‘vragen kan altijd’”, lacht Booy. En dan gaat het snel. Zijn bericht komt terecht bij Louis van Erkel, procesmanager Klimaatfonds. “Kort daarna zat ik op het Stadhuis. Louis vond het een goed verhaal en dacht met me mee. Vanuit het Klimaatfonds kreeg ik budget om mijn idee uit te voeren. Dankzij het klimaatfonds is mijn spel straks te spelen op de middelbare scholen in Tilburg. In december volgt de uitlevering. Mijn eigen school steunt me ook in dit project en gaat ervoor zorgen dat het op een aantal basisscholen beschikbaar komt, want het is al te spelen vanaf 10 jaar”, aldus een enthousiaste Booy. “Iedereen die rondloopt met een wens, zou ik willen zeggen: begin met kleine stapjes en deel je droom met anderen. Zij kunnen je verder helpen als je vastloopt. En haak niet af als het tegenzit, maar vraag anderen waar ze je wel kunnen helpen. Denk vrij en in kansen. En vergeet vooral ook het Klimaatfonds niet. Tilburg verlaagt daarmee echt de drempel.” Meer informatie op de pagina Klimaatfonds op tilburg.nl.

Meer informatie

Meer informatie over het bordspel op de website uniekbordspel.nl.

Wie geïnteresseerd is om het spel zelf te spelen of aan te schaffen, kan contact opnemen met Booy via mailadres booy.michielsen@gmail.com of via de QR-Code.