logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Van luier naar kunststof kinderwagen

16 oktober 2023 Nieuws duurzaam Nieuws duurzamertilburg

Een luier legt een hele reis af om gerecycled te worden. Wist je dat er allerlei nieuwe producten worden gemaakt van gerecyclede luiers? Jij kan hieraan bijdragen! Gooi ze in de speciale witte of in doorzichtige zakken in de containers voor luiers en incontinentiemateriaal.

De containers staan door heel Tilburg. Van de gerecyclede luiers wordt kunststof gemaakt, bijvoorbeeld voor nieuwe kinderwagens of speelgoed. Zo verminder je meteen je restafval. Een win-win dus! 

Waarom is sorteren belangrijk?

Van het gerecyclede materiaal uit de ingezamelde luiers kunnen allerlei nieuwe dingen worden gemaakt, bijvoorbeeld autobumpers en kinderwagens. Zonde dus om jouw luiers bij het restafval te gooien. We willen zo min mogelijk restafval, omdat dat in de verbrandingsoven komt. Minder verbranding van restafval betekent een schonere lucht. Zo zorgen we samen dat Tilburg en de wereld om ons heen een schone en leefbare plek blijft voor ons, voor onze kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna.

Gooi luiers en incontinentiemateriaal in de speciale containers. Gebruik de gratis witte of transparante luierzakken. De speciale afvalzakken zijn verkrijgbaar bij de milieustraten, de mobiele recyclestraat, bij het Brabants Afval Team (Ceramstraat 6), de stadswinkels en diverse kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Bekijk hier in de infographic het recycleproces van luiers. De informatie is ook hieronder te lezen. 

Luierafval in cijfers 

Cijfers Tilburg, 2022

6 ondergrondse luiercontainers
49 bovengrondse luiercontainers
56 luiercontainers bij kinderopvang

Meer dan 700.000 kilo luiers wordt jaarlijks in Tilburg weggegooid. Dat zijn 140 olifanten van elk 5.000 kilo per jaar, ofwel 11,5 olifant per maand. Of 56 stadsbussen van elk 12.500 kilo per jaar, ongeveer 1 stadsbus per week!

Sorteren en inzamelen loont!

Het aandeel luiers dat met het restafval naar de verbrandings[1]oven gaat, is gedaald van 10% in 2016 naar 4,2% in 2022.

Sorteerwijzer

Wel in container

Babyluiers
Babydoekjes
Incontinentieluiers
Verpak ze altijd in de gratis witte zakken met roze opdruk of in doorzichtige zakken.

Niet in container

Maandverband en inlegkruisjes
(latex) handschoenen
(wegwerp-)washandjes
Zalfpotjes, tubes
Ziekenhuisafval
Onderleggers
Stoma-afval