De Week van de Circulaire Economie is het grootste landelijke inspiratie- en netwerkevenement voor en door (beginnende) circulaire ondernemers en inwoners. Het is een week vol talks, rondleidingen, excursies en workshops door heel het land. Ook in Tilburg organiseren we van 17 t/m 22 maart diverse activiteiten rondom circulariteit. We willen in Tilburg naar een circulaire samenleving! Bekijk hieronder het programma.
Wil jij (nog meer) leren over biobased isoleren? Kom dan naar de bijeenkomst op maandag 17 maart van 9.30 tot 14.15 in de LocHal (Burgemeester Brokxlaan 1000). We gaan dieper in op verschillende toepassingen rondom de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed en spreken over hoe we elkaar kunnen versterken. Kortom de volgende stap kunnen zetten! Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je aan door een email te sturen naar circulair@tilburg.nl. De toegang is gratis. Graag tot dan!
Op maandag 17 maart brengt Up New circulaire pioniers uit Midden- en West Brabant samen om 10 inspirerende gesprekken van 30 minuten te voeren. In 2030 moet 50% van de Nederlandse economie circulair zijn. Waar staan we op dit moment in de transitie naar een circulair Brabant? Wat zijn de grootste successen en waar liggen de uitdagingen? De circulaire transitie mag dan een kwestie zijn van doen, 17 maart wordt de dag dat we erover praten en waardevolle inzichten uit de praktijk delen. Hier vindt je het programma en de gespreksonderwerpen én kun je live meekijken!
De transitie naar een circulaire economie en de economische activiteiten die hiermee gepaard gaan vragen om ruimte. Tegelijkertijd is de beschikbaarheid van geschikte ruimte een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle circulaire transitie. En dat in een tijd dat energietransitie, klimaatadaptatie en woningbouw ook om ruimte vragen. In deze sessie spreken we met genodigden over wat de aanvullende circulaire ruimte op de Tilburgse bedrijventerreinen mogelijk is en welke rol een gemeente bij deze uitdaging kan nemen om de transitie te stimuleren.
De Brabantse Circulaire Innovatie Top zet circulaire en innovatieve ondernemers in de spotlight en ondersteunt hen in de ontwikkeling van hun initiatieven. Aan het eind van de middag worden er door een deskundige jury, uit de 12 Brabantse genomineerden, ondernemers gekozen die Brabant later dit jaar mogen vertegenwoordigen bij de nationale Circulaire Innovatie Top. Tussen de genomineerden zitten meerdere Tilburgse ondernemers. Dit in de categorieën circulaire changemaker, circulaire start-up en circulaire ketensamenwerking.
Tilburg is aangesloten bij GOOD CITIES. Dit is een internationale samenwerking om deelconcepten te stimuleren. In deelconcepten delen gebruikers spullen, in plaats van ze zelf te bezitten. Denk aan deelvervoer, deelplatforms voor gereedschap of buurtbiebs. Hierdoor zijn er minder spullen nodig en produceren we minder afval. Gemeenten en kennispartners uit Estland, Finland, Zweden, Hongarije, Griekenland en Oostenrijk doen mee. Deze Europese projectleden komen van 18 t/m 20 maart naar Tilburg. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan de pilotwijk Reeshof.
Ieder kwartaal verkiest de gemeente samen met Citymarketing Tilburg een onderneming die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, creativiteit en ondernemerschap. Impactmakers zijn de ondernemers in Tilburg die impact maken, binnen en buiten de stadsgrenzen. Deze donderdag brengt wethouder Bas van der Pol de award naar een duurzaam én circulair bedrijf. Wist je dat de impact award circulair is gemaakt? Houd deze Linkedin-pagina in de gaten voor de bekendmaking en het verhaal achter de circulair ontworpen impact award!
De Week van de Circulaire Economie zit er bijna op, maar we zijn nog lang niet uitgepraat! Kom langs bij onze borrel waar we samen terugblikken op de hoogtepunten van deze week. Samen kijken we wat er op de circulaire agenda staat en waar we elkaar kunnen versterken. Ook kun je naar de expositie van studenten van Avans kijken. Zij presenteren de nieuwste mogelijkheden rondom circulaire bouwmaterialen. Zien we je vrijdag 21 maart vanaf 15.00 in het werkcafé van het stadhuis (Stadhuisplein 130)? Meld je aan via dit inschrijfformulier. De toegang is gratis. Graag tot dan! Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met Up New.
Van 28 t/m 30 maart organiseert Tweedehands het Festival weer een vol programma verspreid over de hele stad. In kringlopen én op verrassende andere locaties. Van kleding tot meubels en van vintage feest tot behind the scenes bij de kringloopwinkel. Tientallen activiteiten die je een andere blik op tweedehands geven. Die je met meer verbeelding naar de toekomst laten kijken. Van kunstenaars in de kringloop tot een goed gesprek over vintage of een reparatieworkshop. In Tilburg, de eerste Tweedehands Stad van Nederland. Bekijk het hele programma op www.tweedehandshetfestival.nl.
Verrassend, laagdrempelig, voor ieder wat wils en heel geslaagd. Sterker nog, initiatiefnemers Kelly van den Bosch en Marleen van Beers van Tweedehands Het Festival waren overdonderd door het succes van editie één. Hun idee om de tweedehands sector in de spotlights te zetten, kon rekenen op ruim 45 activiteiten, verspreid over meer dan 30 locaties in Tilburg. Van workshops tot modeshows en van marktjes tot pop-up winkels.
Alsof ze nooit gedragen zijn. Prachtige bruidsjurken in alle soorten en maten. Wachtend om opnieuw een bruid te laten schitteren. Tegen een zacht prijsje. En de opbrengst? Die gaat naar het goede doel. ‘Uit Liefde’. De winkel had geen betere naam kunnen krijgen. Uit het bevlogen en enthousiaste verhaal van eigenaresse Evelyne Klerx blijkt al snel waarom.
Op hun Instagram account Wijwonenfijn noemen Elsje en Jules zichzelf 'Kringlopers en interieur enthousiastelingen'. Wie een kijkje in hun huis neemt, weet dat daarvan geen woord gelogen is.
Als geen ander weet Reintje Mentink precies de weg naar de leukste, tweedehands aankopen. Ze is niet alleen op zoek naar mooie, nieuwe aanwinsten. Ze weet ook anderen blij te maken met haar spullen die ze niet meer draagt. Vorig jaar had ze zelfs een heuse winkel voor 1 dag.
In een circulaire economie ontwerpen, gebruiken en hergebruiken we producten en materialen op een manier waarop ze hun waarde behouden. We hebben zo minder nieuwe grondstoffen nodig uit de aarde en produceren minder afval, wat beter is voor de planeet. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk dan op deze pagina.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.