logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Groene loper in Theresia

Oud Noord Alle Thuis Klimaat

Ooit was het een basisschool. Nu is Stadstuin Theresia al meer dan 10 jaar een gezellige huiskamer in de wijk Theresia, waar iedereen van alles mag organiseren. Een mooie plek in een groene omgeving. Klimaatpsycholoog en filosoof Yvette Stevens is naast wijkbewoner ook vrijwilliger en bestuurslid bij Stg. Stadstuin Theresia. Haar idee om daken te vergroenen, rolde zich als een groene loper uit door de wijk. Samen met Gina van Groendakcoach blikt ze terug op een zeer geslaagde actie.

Groen dak in de wijk Theresia

Groen tapijt

Maar liefst 840 m2 dak kreeg dit jaar een ‘groen tapijt’. Dat zijn concreet 32 daken. Nu het er ligt, valt het steeds meer mensen op en krijgt Yvette regelmatig vragen en complimenten van wijkbewoners. Als klimaatpsycholoog houdt ze zich bezig met de klimaatproblematiek en wat je er zelf aan kunt doen om onder andere overlast tegen te gaan.  

Samen met de wijk

Yvette: “Ik wilde bij mij thuis graag een groen dak. Toen bedacht ik me dat het helemaal mooi zou zijn om het groter aan te pakken. Niet alleen ook voor de Stadstuin, maar het idee delen met heel de wijk. Goed voor het klimaat, mooi om te zien en veel voordeliger om het samen op te pakken.” Ze komt in contact met Gina en samen bekijken ze de mogelijkheden. Om de animo te peilen, plaatst ze samen met wijkraad Theresia een poll op Facebook. “Dat was de eerste stap in het maken van reclame”, vertelt Yvette. Ze legt haar idee daarna voor bij de gemeente en krijgt financiering voor 2.500 flyers op duurzaam en biologisch afbreekbaar groeipapier, die zaden bevatten. Een groot succes, zo blijkt later. “Mensen bewaarden de opvallende flyer en vroegen zelfs lang na de actie nog regelmatig om mee te mogen doen.”    

Zeg het voort

Er volgen posters, een website, een goed bezochte informatieavond, nieuwsbrieven en berichten via Facebook, Nextdoor (Facebook voor buren) en de buurtapp. “Maar ik ben ook letterlijk langs de deuren gegaan om te vragen of mensen de poster wilden ophangen. Iemand uit de buurt heeft trouwens het mooie logo ontworpen. En met de Stadstuin hebben we meegedaan aan de Toffe Tuinenroute, en tegelijkertijd ook over ons idee verteld. Je kunt wel zeggen dat we elke gelegenheid hebben aangegrepen, om het idee voor groene daken onder de aandacht te brengen”, lacht Yvette. “En dan zie je dat je met het grote netwerk van o.a. Stg. Stadstuin Theresia zoveel kunt bereiken.”

Resultaat

“Uiteindelijk wilden 80 huishoudens een offertelink. 66 huishoudens vroegen een offerte aan. 32 daarvan kregen een groen dak. Van 10 huishoudens zijn we nog in afwachting”, vertelt Gina. Yvette reageert: “Het succes is ook te danken aan het fijne, snelle schakelen. Zowel met Gina van GroendakCoach als met de gemeente. Ik had bij beide een vaste sparringpartner en zij hebben ook bijgedragen aan de voorlichtingsavond. Die samenwerking is zo waardevol. Als wijkambassadeur had ik mijn handen vol aan de pr. De eindverantwoording van offertes en de complete afhandeling lag volledig bij Groendakcoach.” Gina: “Wij hebben het contact met alle deelnemers vervolgens opgepakt. En ik ben het volledig met Yvette eens. Onze onderlinge samenwerking verliep echt heel soepel. En het was mooi om het grote enthousiasme onder de bewoners te zien.”

Gedrag veranderen

Yvette: “Het klimaat verandert en daar moeten we samen iets aan doen. Maar gedragsverandering is niet vanzelfsprekend. Tijdens de Dag van het Gedrag presenteerde ik onze casus aan een zaal vol geïnteresseerden. Aan de hand van een poster heb ik toegelicht dat het begint bij uitleggen waarom groene daken zo belangrijk zijn. En dat de gemeente subsidies verstrekt om initiatieven te stimuleren die bijdragen aan een beter klimaat. En last but not least, onderstrepen dat we dit samen vrijwillig vanuit de buurt doen; daarmee vergroot je het groepsgevoel. Samen werken aan de leefbaarheid van je buurt. Door samen in te stappen, krijg je ook nog eens de laagste prijs. Het aanbod moet daarnaast in 1 keer helder zijn: eenvoudige vragenlijsten en een heldere keuze om uit te kiezen. Ingewikkelde stappenplannen vermijden dus. Bovendien helpt het zeker om mensen op de hoogte te houden en bijvoorbeeld te laten weten hoeveel mensen zich al hebben aangemeld. Dat motiveert om ook mee te doen.”

Enthousiasme

Nog steeds krijgt Yvette enthousiaste reacties van bewoners. Yvette: “Ze sturen dan voor - en na foto’s en laten weten hoe blij ze er mee zijn. Dat ben ik zelf trouwens ook. En hier in de Stadstuin ziet het er ook mooi uit.” Ook tijdens het proces kreeg Yvette regelmatig reacties en vragen over groene daken. “De bestelbus van Groendakcoach in de wijk viel mensen op. En bewoners vroegen of ik ook iets ging regelen voor zonnepanelen of verduurzaming van jaren 30 huizen. En of op elk dak begroeiing kan. Dat is met oude huizen hier niet altijd het geval. Daar moet soms eerst iets aan gebeuren. Maar als het kan, dan zou ik het iedereen aanbevelen.” Gina: “Groene daken zorgen er niet alleen voor dat het ’s zomers 3 tot 4 graden koeler is. Het draagt ook bij aan een zuivere lucht. 45 m2 groen dak staat namelijk gelijk aan 1 boom. En zoals je inderdaad aan de vele reacties hoort, ziet het er ook gewoon heel mooi uit, mensen worden er blij van.”

Zelf aan de slag 

Heb je interesse om een groen dak aan te leggen of ben je benieuwd naar meer groene mogelijkheden in jouw tuin? Kijk dan op de pagina Een groene omgeving op deze website.