Meer elektrische modellen met passende actieradius

Alle Vervoer Bedrijf

Texon is een full-service kledingstomerij en wasserij in Tilburg. Hun klanten komen voornamelijk uit de binnenstad van Tilburg. Zowel bedrijfsmatig als privé zijn zij al jaren begaan met het milieu. De aanschaf van een elektrische bedrijfsbus was daarom een logische keuze voor deze early adapter.

Praktisch

Na ruim zes jaar full elektrisch rijden staat voor Texon één ding als een paal boven water; ze zouden nooit meer anders willen. “Het is prettig om in de smalle straatjes van de binnenstad niet met een stinkende diesel langs de terrasjes te rijden waar mensen lekker zitten te eten. Een niet te missen voordeel. Daarnaast rijdt zo’n elektrische aandrijving erg fijn”, aldus directeur Paul van Summeren. De groene ambities van Texon vielen op: de kledingstomerij won de Netex Imago Jaarprijs en kreeg een groen lintje voor hun duurzame bedrijfsvoering. 

Een grote uitdaging bij elektrisch rijden blijft de actieradius. In de winter gaan de bedrijfswagens zonder kachel en in de zomer met het raampje open op pad, anders redden ze het niet tot het einde van de dag. De huidige bedrijfswagen is ondertussen zes jaar oud en de batterij loopt wat terug in capaciteit. Inmiddels is Texon dan ook in de markt voor een nieuwe en iets ruimere bus met een grotere actieradius. “Van de huidige prijzen zijn we wat geschrokken. De leaseprijs nu kent nog een subsidiecomponent en het verschil met hedendaagse leasebedragen is groot. Daarom wachten we nog  op een interessante subsidieregeling of beter betaalbare oplossingen”, zegt Van Summeren.

Naar de toekomst

Kostprijs en actieradius blijven naar de toekomst toe belangrijke onderwerpen. Van Summeren: “Wil je als ondernemer emmisieloos kunnen rijden dan moeten er meer betaalbare modellen op de markt komen met een passende actieradius. Financieel stimulerende maatregelen zijn voor kleine ondernemers vaak net dat duwtje in de rug om de overstap te kunnen maken. Daar ligt nog wel een belangrijk aandachtspunt voor overheden en leveranciers.” 

Ivo Santegoets van ISG Consultancy:

''Paul van Summeren van Texon stomerij & wasserij in Tilburg heeft heel mooi vanuit zijn eigen overtuiging als early adaptor zeven jaar geleden de overstap gemaakt naar een elektrische bestelwagen. Hij is destijds in het diepe gedoken als ondernemer en heeft vanuit de sterke overtuiging om zich voortaan zonder uitstoot door de binnenstad te bewegen, de overstap al gemaakt. Dat is natuurlijk fantastisch. Nu zeven jaar later is mijn advies aan Paul om een nieuwe elektrische bedrijfswagen te overwegen; het huidige aanbod aan bedrijfswagens heeft een flink verbeterde actieradius en kan ook sneller opladen. Daarmee kunnen net even wat meer leveringen per dag worden gedaan én comfortabel gebruik gemaakt worden van de airco of verwarming, mocht dat nodig zijn.''