logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Quickscan leerde: vervanging kozijnen en ramen loont

Alle Vereniging Thuis Energie

Dat de kozijnen van het appartementengebouw beginnen te rotten, gaf de doorslag. Het bestuur van VvE Meander in Tilburg wil ze vervangen. En kiest dan meteen voor super isolerende kozijnen en glas. Een energiezuinige keuze, die ze maakten na een door de gemeente aangeboden QuickScan van het gebouw. Vervanging is duurzamer én goedkoper dan schilderen. Voorzitter Wim Zwijsen vergelijkt het met de huid van een mens: “Je kunt er botox in spuiten, maar dat stopt de veroudering niet.”

Het bestuur van de VvE Meander

Onderzoek

De QuickScan is een energiebesparingsonderzoek. Adviesbureau PKW uit Delft heeft het bedacht. De scan en het rapport dat erbij hoort, geven VVE’s inzicht in hoe hun gebouw erbij staat. Ook laat de QuickScan zien welke maatregelen ze kunnen nemen om energie te besparen. Wat opvalt aan het rapport is de overzichtelijkheid. Geen pagina’s vol letters, maar veel symbolen en kleuren die duidelijk maken welke maatregelen kansrijk zijn.  

Inge van Beek is omgevingsmanager energietransitie VvE’s bij de gemeente. Ze hoopt dat de QuickScan VvE’s aan het denken zet: moeten we al iets doen aan energiebesparing? Waar beginnen we mee? En wanneer? “Niks doen kan op den duur niet meer”, zegt ze. Tilburg heeft als doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent over 24 jaar in de gemeente geen uitstoot meer van broeikasgassen (zoals CO2). En als die uitstoot dan nog niet is teruggebracht tot nul, dat er meer bomen zijn die CO2 opnemen. Van Beek: “2045 lijkt ver weg, maar dat is het niet.”

Een cadeautje

De VvE van Meander, een gebouw met 75 appartementen aan het Boksdoornerf in Tilburg, maakte kennis met de QuickScan via Peter van Well. Hij is VvE-manager en energiecoach bij VP&A, een bedrijf dat VvE’s helpt bij het beheer van hun gebouw. Hij mag de QuickScans namens de gemeente aanbieden. Een aanbod dat VvE’s volgens Van Beek gerust kunnen beschouwen als een cadeautje.

Een groepje bewoners van VvE Meander bleek wel open te staan voor energiebesparende maatregelen. “Zes jaar geleden hebben we met z’n allen nagedacht over zonnepanelen”, zegt Jos Vallen, bewoner, lid van de technische commissie en net als Wim Zwijsen huismeester. “Maar de Vereniging van Eigenaren heeft dat plan uiteindelijk afgeschoten. Dat kwam doordat wij ons niet al te best hadden voorbereid.”

Eigen bijdrage

Als het aan Jos, voorzitter Wim en penningsmeester Jacqueline van de Kamp ligt, kiest VvE Meander nu wél voor energiebesparende maatregelen. Als bestuur hebben ze goede hoop dat ze ook de overige bewoners mee krijgen. Want dit keer weten ze veel beter waar ze over praten, onder andere dankzij de QuickScan.

Ze hebben geleerd van de vorige keer. Ze kunnen nu veel duidelijker uitleggen wat verduurzaming kost en oplevert. Bewoners zitten vaak niet te wachten op een hogere eigen bijdrage aan de VvE. Maar penningmeester Jacqueline kan een investering in energiebesparende maatregelen heel goed verdedigen. Want op den duur hebben bewoners er alleen maar profijt van. “Ik sta er helemaal achter.”

SEEH-subsidie

De QuickScan maakte Wim, Jacqueline en Jos duidelijk dat vervanging van de kozijnen een verstandige keuze is. “Het complex is nog maar 23 jaar oud, maar de houten kozijnen zijn slecht”, zegt Peter van VP&A. “Voor de komende 10 jaar had de vereniging daarom 6 ton gereserveerd voor schilderwerk.”

Het blijkt financieel slimmer te zijn de kozijnen te vervangen door kunststof exemplaren met HR+++-glas. Wat helpt is dat de VvE kan kiezen voor een gunstige lening van het Nationaal Warmtefonds. Bij meer dan één energiebesparende maatregel maakt de VvE bovendien kans op SEEH-subsidie (Subsidie energiebesparing eigen huis). Daarom gaat het bestuur óók voor isolatie van de gevel en een nieuw dak met zonnepanelen. Dat dak was over een paar jaar toch aan vervanging toe. Wim: “Het is het voordeligst om alles in één keer aan te pakken. Dat bespaart tijd en geld.”

Ledenvergadering

Binnenkort heeft VvE Meander de eerste ledenvergadering sinds de uitbraak van de coronapandemie. Gaan ze tweederde van de eigenaren mee krijgen, zodat de energiebesparende maatregelen kunnen doorgaan? Wim denkt van wel: “Ik heb al verschillende bewoners gesproken en die vinden het een goed idee.

De eigenaren van de appartementen beseffen dat ze meer gaan betalen aan de vereniging, maar daar ook wat voor terugkrijgen. Veel voordelen zijn direct merkbaar zodra de energiebesparingsmaatregelen zijn genomen. Zonnepanelen bijvoorbeeld zorgen meteen voor een lagere energierekening. Ook krijgen ze meer comfort: “Door de betere isolatie van het gebouw houd je je appartement in de winter makkelijker warm en in de zomer koel”, zegt Jos. Zeker medebewoners als Jacqueline, die een appartement heeft met veel glas, zullen het merken in de portemonnee.

Hoger energielabel

Een ander voordeel is dat de appartementen meer waard worden. De woningen krijgen een hoger energielabel, wat bij verkoop financieel interessant is. Bovendien zijn de appartementen met zonnepanelen, dak- en gevelisolatie weer helemaal van deze tijd. Ook dat maakt ze aantrekkelijk voor toekomstige kopers.

Wim, Jacqueline en Jos zijn optimistisch over de kans dat de ledenvergadering instemt met de maatregelen. Jos: “We moeten proberen onszelf goed te verplaatsen in de ander. Duidelijk communiceren dat het meteen prettiger wonen wordt, dat de verkoopprijzen omhoog gaan en dat we op termijn kosten besparen.” 

Meer informatie

De eigenaren binnen een VvE zijn meestal bewoners van koopappartementen. Soms zitten er ook verhuurders bij. Koop je een appartement, dan ben je wettelijk verplicht lid van de vereniging. Samen beslissen de eigenaren over de gezamenlijke voorzieningen in hun gebouw. Dus ook over sommige energiebesparende maatregelen, zoals dak- of gevelisolatie en zonnepanelen. De door de gemeente aangeboden QuickScan laat zien welke maatregelen kansrijk zijn en wat die kosten en opleveren.

Op dit moment biedt de gemeente de QuickScan niet meer aan. Wel kun je als VvE een uitgebreider energieadvies laten maken en hier subsidie voor krijgen. Meer informatie vind je op de pagina Aan de slag met je VvE op deze website.