logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Aan de slag met het energiezuinig maken van woningen in Groenewoud

In de buurt van Groenewoud komt een modern warmte-koude-net. Dan is het logisch om als inwoners en partners in Groenewoud te kijken wat de mogelijkheden zijn om in de toekomst hierop aan te kunnen sluiten. En om samen te onderzoeken welke stappen daarvoor nodig zijn. Stap één is het energiezuinig maken van de woning. Bijvoorbeeld door te isoleren.

Wil je weten wat hoe een warmte-koude-net precies werkt? Kijk dan op de pagina Warmte Tilburg-Zuid

Duurzaamheidsmakelaar

Speciaal voor Groenewoud is er vanaf oktober 2024 een duurzaamheidsmakelaar: Maaike Wolfs. Maaike helpt woningeigenaren in de wijk met:

  • gratis energieadvies op maat voor de woning;
  • verwijzing naar buurtgenoten die ervaringen willen delen;
  • tips over hoe je de maatregelen die je neemt om energie te besparen kunt betalen;
  • het vinden van betrouwbare bedrijven die deze maatregelen kunnen uitvoeren. 

Afspraak maken met Maaike

Alleen samen kans van slagen

De wijk Groenewoud energiezuinig maken kan alleen als inwoners, gemeente en organisaties samenwerken en niet alleen kennis en inzichten maar ook vragen, ideeën, zorgen en wensen delen met elkaar.

Meedenken? Meld je!

Heb jij ideeën, zorgen of vragen over hoe we in Groenewoud woningen en gebouwen energiezuinig maken? En welke stappen nodig zijn om in de toekomst geen aardgas meer te gebruiken in de woning voor verwarming, warm water en koken? Of wil je graag informatie ontvangen over de stappen die we met elkaar zetten of meedenken? Wij gaan graag met je in gesprek. Je kunt contact met ons opnemen via Contact.

Aardgasvrij-klaar

Alle woningen in Tilburg moeten van het aardgas af. Dat is nodig, omdat aardgas opraakt en de verbranding ervan slecht is voor onze gezondheid. Stap voor stap gaan we over op een andere manier van verwarmen van onze woningen en gebouwen. Daarvoor bestaan verschillende alternatieven. Een daarvan is een warmte-koude-net. Die ontwikkelen we nu in Tilburg-Zuid. Om bestaande woningen en gebouwen in de toekomst aan te kunnen sluiten op het warmte-koude-net, moeten ze “aardgasvrij-klaar” zijn. Dat betekent dat de woningen voldoende geïsoleerd zijn en dat de woning geen aardgas meer gebruikt voor verwarming, warm water of koken. Het is daarom belangrijk om samen te bedenken wat nodig is aan isolatie aan de woningen en welke andere stappen nodig zijn om geen aardgas meer te hoeven gebruiken. Uit de enquêtes en gesprekken die vorig jaar in de wijk gehouden zijn over de toekomst van Groenewoud, kwam bijvoorbeeld naar voren dat tocht en vocht in de woning ervaren wordt. Met betere isolatie van de woningen pakken we meteen ook dit probleem aan.

Samen van start met een plan voor de wijk

Samen met de partijen ContourdeTwern, Tiwos, WonenBreburg, TBV Wonen is een werkgroep opgericht. Op 17 oktober was het startmoment om met elkaar aan de slag te gaan met een plan om Groenewoud aardgasvrij-klaar te maken. We noemen dit het uitvoeringsplan voor de energievoorziening. In zo'n plan komt te staan hoe we woningen klaar gaan maken om zonder aardgas te kunnen verwarmen. Dan begrijpen we wat de gevolgen zijn voor eigenaren van een woning of gebouw en de omgeving. Wat de kosten gaan worden en wat de maatregelen voor het gebouw betekenen.

Hoe verder?

De komende maanden verzamelen we allerlei gegevens over de wijk. Denk dan aan het aantal woningen en hoe goed deze woningen al geïsoleerd zijn. Met deze gegevens maken we een document. Dit noemen we een wijkpaspoort. Daarin staan ook de wensen van de inwoners uit Groenewoud voor de woning en de ruimte rondom de woning.

Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen in Groenewoud weet wat we doen en wanneer momenten zijn om mee te kunnen denken in het proces, maken we een communicatieplan. Dat doen we samen met de werkgroep en gaan met inwoners in gesprek over hoe zij graag informatie ontvangen over het proces en willen meedenken. Vanaf eind 2024 vragen we de inwoners om ons te laten weten wat zij van het wijkpaspoort en communicatieplan vinden.