Isoleren en ventileren

Goede isolatie zorgt ervoor dat je kosten bespaart op je energie. En het is goed voor het klimaat als je minder hoeft te verwarmen. In een goed geïsoleerd huis is het prettiger wonen. Duurzamer, comfortabeler en goedkoper dus. Ook ventilatie is van groot belang en ook dat kan duurzaam: zonder warmte te verliezen. 

Meer informatie of advies over isolatie of ventilatie?
Energieadvies op maat

Beginnen met isoleren

Je huis isoleren is niet moeilijk, je moet alleen even weten waar te beginnen. Weet jij bijvoorbeeld hoe goed je huis nu geïsoleerd is? En welk isolatiemateriaal kies je als je aan de slag gaat? Gelukkig hoef je dit niet alleen te bedenken.

De voordelen van isoleren

Het dak, de muren, de ramen en de vloer van je woning kun je allemaal isoleren. En die investering verdien je snel genoeg terug, omdat je minder energiekosten hebt. Heb je zelf geen of onvoldoende geld hiervoor, kijk dan naar mogelijkheden op de pagina Financiering voor je huis op deze website

Dit zijn de voordelen op een rij:

  • Je bespaart energie en stoot dus minder CO2 uit. 
  • Je energierekening gaat voor langere tijd omlaag terwijl je de investering vaak al snel terugverdient. 
  • Je huis wordt comfortabeler omdat de warmte of koelte binnenblijft en er geen tocht is.  

Kosten terugverdienen

Voor sommige mensen is isolatie best een investering. Maar het levert op de lange termijn meer op. Je kunt berekenen na hoeveel jaar je de kosten terugverdient. Daarna maak je zelfs winst. Ontdek hoe je de isolatie van je woning het beste kunt financieren. Onze tips en een geldwijzer vind je op de pagina Financiering voor je huis op deze website.

Rekening houden met dieren

Voordat je gaat isoleren, wil je weten of in jouw dak of spouwmuur misschien beschermde dieren wonen. Om zeker te weten dat jij geen overlast veroorzaakt voor deze dieren, schakel je een isolatie-expert in die kijkt of ze aanwezig zijn. Ziet de expert dat er broedvogels of vleermuizen hun nest in jouw woning hebben, dan kun je pas isoleren buiten het broedseizoen. Dat betekent dat je tussen half april en half augustus niet kunt beginnen. Geef de dieren ook een nieuwe woonplek, bijvoorbeeld met een nestkast of vleermuiskast.

De voordelen van ventileren

Als je je huis isoleert, is goede ventilatie van groot belang. De voordelen:

  • De vochtige lucht gaat uit huis, dit voorkomt schimmel en vochtplekken 
  • De lucht in huis is schoner 
  • De verwarming functioneert beter 

Zo ventileer je zuinig

De verse lucht die je huis binnenstroomt, moet op koudere dagen verwarmd worden. En dat kost energie. Gelukkig kan dat zuinig en slim. Plaats bijvoorbeeld zelfregelende roosters in de ramen. Zo’n rooster bovenaan het raam reageert op de winddruk. Dat betekent dat die minder lucht doorlaat als het hard waait. 

Ga je verbouwen? Overweeg dan een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Wat voor soort ventilatie er al in je woning zit, bepaalt welke ventilatie je kunt toevoegen. Daar kom je achter met een energieadvies op maat.

Meer informatie