logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Hulp bij besparen energie(kosten)

22 mei 2023 Nieuws duurzamertilburg

Veel inwoners hebben geldzorgen door hun hoge energierekening. De gemeente wil graag helpen, met maatregelen om geld te besparen. In een plan van aanpak zijn alle maatregelen op een rij gezet. 

Foto: Jostijn Ligtvoet

Er is al veel hulp op dit gebied en er komen nieuwe maatregelen aan. “De gemeente gaat door met veel bestaande maatregelen, zoals de Energietoeslag, de vergoeding uit het Tilburgs Ondersteuningsfonds (TOF), de Fashioncheques en gratis warmtescans van de voorgevels van woningen. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning van ideeën en initiatieven van inwoners om energie te besparen, zoals de Klimaatklussers. Het aantal energiecoaches en -adviseurs hebben we inmiddels uitgebreid’’, aldus wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming en Energietransitie gebouwde omgeving). ‘’Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuwe subsidieregeling voor de isolatie van woningen. Ook start in twee wijken een nog intensievere samenwerking met bewoners en partners om te onderzoeken welke aanpak werkt en welke niet. Op deze manier is maatwerk mogelijk. Zo kunnen we samen nog meer mensen bereiken en helpen om energie(kosten) te besparen." 

Andere nieuwe maatregelen zijn:

Gratis Energiebox mét energieadvies

De gemeente biedt inwoners nog steeds een gratis Energiebox mét energieadvies voor hun woning aan. De box bestaat uit energiebesparende producten, zoals een stekkerdoos met schakelaar en tochtstrips. Met het juiste gebruik van de producten kunnen inwoners tot wel 290 euro per jaar besparen. De energiecoach komt bij inwoners thuis voor een eerste adviesgesprek van gemiddeld een uur. Na afloop ontvangen inwoners een eerste adviesrapport met handige tips voor hun woning. Heeft de inwoner nog vragen over het rapport of over energie(kosten) besparen? Of heeft de inwoner hulp nodig bij het aanbrengen van producten? Dan komt de energiecoach nog een tweede keer langs. 

Witgoedregeling

In het najaar van 2023 komt er een witgoedregeling. Hiermee kunnen inwoners hun oude koelkast, koel-vriescombinatie of wasmachine omruilen voor een energiezuiniger apparaat. Dat helpt met het zo laag mogelijk houden van de energierekening. Tilburgers die in de tweede helft van 2023 de landelijke energietoeslag krijgen, hebben recht op de witgoedregeling. Op dit moment is nog niet bekend wie de landelijke Energietoeslag krijgt. 

Samenwerking met partners

De gemeente vindt het belangrijk om inwoners goed te kunnen bereiken en helpen. Hiervoor werken we samen met partners in de stad, zoals ContourdeTwern en de Tilburgse woningcorporaties. Deze partners staan dichtbij inwoners en hebben vaak rechtstreeks contact. Om ervoor te zorgen dat zij inwoners goed kunnen helpen bij geldzorgen en energie besparen, is een pakket met communicatie- en hulpmiddelen ontwikkeld; de zogenoemde toolbox 'Hulp bij geldzorgen en energie besparen’.

Meer informatie