logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Proefwoning met klimaatneutrale verwarming

29 september 2021

Het Tilburgse bedrijf HeatLeap test in een onbewoonde proefwoning van Tiwos een innovatieve, klimaatneutrale centrale verwarming. Deze volledig elektrische iCV (intelligente centrale verwarming) vervangt de gas CV-ketel.

De elektrische cv wordt aangezet

(Foto Marina Bonnemaijers)

De iCV werkt op zonne-energie en (groene) stroom. De warmte van het dak wordt opgeslagen in een zonneboiler. Vaak kunnen de bestaande radiatoren blijven hangen. In renovatieprojecten is de iCV daardoor een stuk vriendelijker voor bewoners dan een warmtepomp. De verwarming biedt het comfort van de gas-CV maar dan schoner, betaalbaar en klaar voor de toekomst.

Stroom opslaan in batterijen

Maurice van Tholen van HeatLeap: “Dit is het begin. Een volgende stap is om stroom op te slaan in batterijen, in huis of in de wijk. Daarmee kunnen we consumptie en productie van stroom beter op elkaar afstemmen. Dit kan schelen in de stroomrekening voor bewoners en het ontlast het zwaarbelaste elektriciteitsnetwerk. De iCV functioneert in eerste instantie dus alleen als verwarming. Maar het is een energiemanagement systeem dat voorbereid is op de toekomst.”

Woningcorporatie Tiwos vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe verwarmingstechnieken. Dit doen zij nu door tijdelijk een huurwoning beschikbaar te stellen aan de Abdij van Lilbosstraat in Tilburg, waar de iCV getest kan worden. Als de test naar verwachting verloopt, kunnen Tiwos-bewoners uit de Abdijbuurt de iCV gaan bekijken. Daarnaast mogen bewoners zich opgeven voor de vervolgproef. De iCV wordt dan in 3 woningen geïnstalleerd. In de eerste proefwoning met iCV komt een nieuwe huurder.

Wethouder Oscar Dusschooten (Energietransitie), Tiwos-bestuurder René Scherpenisse en Michael Cottier van de Zwitserse ambassade in Nederland bezochten op 28 september de proefwoning. Daar zetten zij de installatie voor het eerst in werking. Als de test dit najaar naar verwachting verloopt, krijgen ook bewoonde huurwoningen een iCV op proef.

Steun vanuit Klimaatfonds

HeatLeap ontwikkelt oplossingen voor het klimaatneutraal verwarmen van renovatiewoningen. Het jonge bedrijf kon mede starten dankzij een lening van het Klimaatfonds, een investeringsfonds van gemeente Tilburg. “Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Om die doelstelling te bereiken, stimuleren we zowel duurzame initiatieven als innovatie. De iCV lijkt een combinatie van allebei: een innovatief Tilburgs product dat bijdraagt aan een nieuwe, duurzame manier van verwarmen. Een mooie stap in de opgave waar we met elkaar voor staan. Met slim hergebruik van bestaande radiatoren en leidingen in huis. Ook dat is duurzaam en het beperkt de overlast voor bewoners bij vervanging”, aldus wethouder Dusschooten.